Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2009,
11.14

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 22. 4. 2009, 11.14

8 let, 4 mesece

V Bistri razstava o življenju drznega vizionarja Bloudka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letos obeležujemo 50-letnico smrti Stanka Bloudka, ki ga javnost najbolj pozna kot graditelja športnih objektov. Skonstruiral in zgradil je prvo smučarsko skakalnico velikanko na svetu v Planici.

V Tehniškem muzeju v Bistri bodo v četrtek odprli razstavo o tem letalskem pionirju, izumitelju in vsestranskem športniku.

Vizija o letečem človeku Avtor razstave Sandi Sitar je razstavo poimenoval "Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959)". Profesor umetnostne zgodovine, doktor zgodovinskih ved Sitar, sicer avtor številnih biografskih gesel v enciklopedijah in leksikonih, takšnega naslova razstave o znamenitem Bloudku ni dal po naključju. Prav letenje namreč najbolj ustreza bistvu Bloudkovega snovanja. Bloudek je vizijo o letečem človeku združeval z vrhunskimi športnimi, tehničnimi in izumiteljskimi sposobnostmi, sprva pri konstruiranju letal in kasneje razvoju ter konstruiranju smučarskih skakalnic doma in v tujini.

Med drugim je v Ljubljani zgradil sodobno nogometno igrišče, igrišča za tenis, ki so jih pozimi spreminjali v drsališča, svetlobni park za nočne tekme, ki ga je tudi patentiral, olimpijski bazen, zimski bazen in 10 m visok skakalni stolp v športnem kopališču Ilirija ter atletsko stezo. Leta 1934 so v delavnici Automontaža izdelali prvi slovenski avtomobil Triglav z Bloudkovo karoserijo in motorjem DKW.

Bloudek izumil snežni cement

Javnost pa ga najbrž najbolje pozna kot konstruktorja prve velike smučarske skakalnice v Planici. Po Bloudkovi smrti sta sedanjo letalnico na podlagi njegove dediščine projektirala brata Lado in Janez Gorišek. Manj znano je dejstvo, da je bil Bloudek graditelj vrste manjših skakalnic. Od leta 1932 je izdelal načrte za več kot 100 smučarskih skakalnic, pri največjih, tudi v tujini zlasti v Oberstdorfu in Kulmu, pa je sodeloval z nasveti. Znan pa je še po nečem: zaradi mehkega snega je kemično prepariral skakalnico in izumil tisto, čemur danes pravimo snežni cement.

Z načrtovanjem letalnic je teoretično dokazoval možnost poletov in bistveno prispeval k uveljavitvi nove tekmovalne discipline. Po njegovih načrtih so se zgledovali tudi graditelji skakalnic v Nemčiji in Avstriji.

Bloudek - prvi slovenski poklicni letalski konstruktor

Bloudek se je rodil 11. februarja 1890 v Idriji slovenski materi in češkemu očetu. V Pragi je študiral slikarstvo, a se je leta 1913 vpisal na tehniško fakulteto. Čeprav ni dokončal študija je postal prvi slovenski poklicni letalski konstruktor v letalski industriji ter so mu zaradi njegovih sposobnosti kasneje priznali inženirski naziv. Po prvi svetovni vojni je sodeloval z ljubljanskim aeroklubom pri izgradnji enokrilnega motornega letala Sraka in kasneje dvosedežnega letala Bloudek XV. Ko se je leta 1934 pilot letala smrtno ponesrečil, se je Bloudek dokončno odpovedal nadaljnji gradnji letal.

V Ljubljano prinesel prvo pravo nogometno žogo Zaslužen je za začetke in razvoj mnogih športov na Slovenskem: atletike, tenisa, plavanja, kotalkanja, drsanja, hokeja na ledu, sabljanja, nogometa, smučanja in seveda smučarskih skokov. Soustanovitelj nogometnega kluba Hermes leta 1909 se je tudi sam med prvimi v Sloveniji preizkusil v nogometu, v Ljubljano pa je sploh prinesel prvo pravo nogometno žogo in nogometne čevlje. Slovenski prvak je postal v metanju diska, večkratni prvak Jugoslavije pa je bil v umetnostnem drsanju.

Med drugo svetovno vojno je sodeloval z OF, za partizansko vojsko je konstruiral orožja in orodja. Zaradi tega je bil preganjan in zaprt. Po osvoboditvi je eden do pred vojne vodilnih mož v športnem društvu Ilirija spet deloval v vodstvih slovenskih športnih organizacij, takratne fizkulturne zveze. Bil je tudi predsednik jugoslovanskega olimpijskega komiteja in član svetovnega olimpijskega komiteja. Umrl je v Ljubljani 26. novembra 1959 med pisanjem pisma v zvezi z načrtovano gradnjo smučarskih skakalnic po Jugoslaviji. Po njem se imenuje najvišja nagrada za šport Republike Slovenije.

Področja Bloudkovega delovanja so šport, letalstvo, skakalnice, arhitektura, konstruiranje "V Tehniškem muzeju Slovenije - TMS smo se odločili, da osrednjo razstavo letošnjega leta posvetimo njegovemu življenju in delu. Uresničili smo jo v okviru sodelovanja različnih institucij in strokovnjakov za posamezna področja, ki bodo poskušali osvetliti vsa področja Bloudkovega delovanja, kot so šport, letalstvo, skakalnice, arhitektura, konstruiranje," je sporočila Urša Vodopivec, ki v Tehniškem muzeju skrbi za odnose z javnostmi.

Razstavo bo v četrtek, 23. aprila, ob 18. uri v prostorih muzeja v Bistri pri Vrhniki slavnostno odprl Gojko Zupan, sekretar v direktoratu za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo, ki je tudi finančno podprlo celoten projekt. Častna govornica bo češka veleposlanica v Sloveniji Ivana Hlavsova. Spregovorila bosta tudi direktor Tehniškega muzeja Slovenije Orest Jarh in vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za šport na ministrstvu za šolstvo in šport Marko Rajšter.

Soavtorji razstave so mag. Boris Brovinsky, dr. Iztok Durjava, dr. Sonja Ifko, Jelko Gros in Tomaž Verdnik, vodja projekta je Irena Marušič. Za multimedijsko prezentacijo je poskrbel Avdiovizualni sistemi Lambda s.p.

Razstava v Bistri na ogled do 29. novembra 2009 Razstava bo na ogled do 29. novembra 2009, od 3. decembra 2009 do 15. februarja 2010 pa bo razstava na ogled v Mestnem muzeju Idrija. Tehniški muzej je ob razstavi izdal priložnostni katalog o Bloudkovem življenju in delu.

Ne spreglejte