Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

CoFestival

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 14.33

8 let

Umetnost sobivanja na CoFestivalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zgodil se bo drugi sodobnoplesni festival, v katerem so se združile silnice treh predhodnih festivalskih enot. CoFestival postaja sinonim za iskanje presečišč in vzpostavljanje skupnega prostora.

CoFestival, ki bo v Ljubljani med 17. in 21. junijem ter med 21. in 29. septembrom, je lani prvič združil umetniške in produkcijske moči treh predhodnih festivalskih enot – Modul-dancea, Ukrepa in Pleskavice. Združitev, ki je prinesla medsebojna oplajanja, preizpraševanja in priložnosti za sklepanje dolgoročnih sodelovanj, zavez in prijateljstev, je z letošnjim motom Umetnost SoBivanja še dodatno podčrtana in meri na zavzeto iskanje presečišč, vzpostavljanje skupnega prostora, medsebojne pomoči in vztrajno vznikanje novih vprašanj.

S sodobnoplesnim festivalom poskušajo njegovi snovalci, med njim sta tudi in Jasmina Založnik, ki sta ob dogodku napisali izhodiščno besedilo, nasloviti predvsem raznolikost umetniških formatov in pristopov ter hkrati poudariti usmerjenost k produkciji in prenosu znanja, pa tudi zaupanja in trajanja. Pomen imajo predvsem procesualnosti, ne toliko končni produkt. Zavezani vednosti si organizatorji festivala želijo, da se znanja delijo in množijo ter prehajajo skozi različne discipline, umetniške projekte ter geografske, kulturne in mentalne prostore.

MedUkrep MedUkrep je program Plesnega teatra Ljubljana, posvečen razvojnim strategijam sodobnega plesa, ki daje procesu prednost pred rezultatom. Ustvarjalcem in drugim akterjem želi omogočiti, da na plesno polje vstopajo z drugačnimi načini sodelovanja, povezovanja in iniciativ.

Letos je v tem delu programa poudarek na mentorskem delu in razvijanju koreografskih praks, zato organizirajo delavnico s plesalcem, pedagogom in koreografom Matejem Kejžarjem.

Modul-dance V okviru Modul-dancea bodo v času trajanja prvega dela CoFestivala v Kino Šiška na ogled predstave. Odprtje bo 17. 6. ob 21. uri v izvedbi plesne skupine La Veronal pod naslovom Siena in pod režijsko ter koreografsko taktirko Marcosa Moraua.

Drugi festivalski dan, 18. 6., bo zasedel večer plesnih filmov. Šest filmov o plesu, šest koreografskih del, ustvarjenih za kamero in veliko platno. Predstavili bodo Breakadventure (režija Igor Krasik), Amandi (režija Francesc Sitges-Sardà in Elisabet Prandi), One Man Walking (režija Margaret Williams), Motion Sickness (režija John Mcllduff), Blink (režija Àlex Rademakers) in Coup de Grâce (režija Clara van Gool). Pred tem bodo predstavili še zmagovalce natečaja Choreographic Captures, predvajali bodo nagrajene kratke plesne filme iz let 2009 in 2011.

Nomad Dance Academy se bo predstavila 19. 6. med 11. in 14. uro, ko bodo širšo in strokovno javnost seznanili s programom in idejami ter modeli produkcije za nadaljnjih pet let.

Večer pozneje bo sledila predstava Lil' dragon' Erica Mihn Cuonga Castainga, ki bo odprla vprašanja odnosa med telesom in podobo. V vizualno močnem odrskem delu avtor gledalca izziva, da prevpraša načine konzumacije in percepcije ter razmisli o razmerjih med prostorom in časom. Festival bo 21. 6. prav tako v Kinu Šiška sklenil FičoDrom, kreativno igrišče za ples, platforma za glasbeno in vizualno eksperimentiranje, ki tudi tokrat napoveduje posebno zvočno-vizualno plesno stimulacijo.

Ne spreglejte