Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2008,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 12. 2. 2008, 10.21

8 let

Tri razstave umetniških del Avgusta Černigoja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Univerzitetni knjižnici Maribor so v počastitev 110. obletnice rojstva avtorja slovesno odprli razstavo primorskega slikarja Avgusta Černigoja.

V likovnem razstavišču bodo prvič razstavljene grafike iz depoja Galerije Avgusta Černigoja v Lipici.

Razstavo je v sodelovanju z Univerzo v Mariboru in tamkajšnjo univerzitetno knjižnico pripravila Kobilarna Lipica, ki se v mesecu kulture in letu medkulturnega dialoga tako pridružuje spominom na 110-letnico rojstva slikarja in konstruktivista Avgusta Černigoja.

Februarja se bodo zvrstile kar tri razstave umetniških del omenjenega umetnika, ki so nastale s pomočjo posoje del iz Galerije Avgusta Černigoja v Lipici. Poleg obiskovalcev razstave v Mariboru, bodo Černigojeve umetnine prvič na ogled tudi ljubiteljem slikarstva v Kopru in Kranju.

Na praznični petek so odprli še razstavo v Galeriji Severia v Kopru. Ta obsega Černigojeva umetniška dela iz zasebnih zbirk in 21 umetniških del, v lasti Kobilarne Lipica, ki bodo prvič na ogled javnosti.

Postavitev tretje razstave umetniških del v Kranju pa bo konec februarja v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju. V zbirki Galerije Avgust Černigoj v Kobilarni Lipica je sicer zbranih preko 1400 del, od tega je 400 del postavljenih na ogled na stalni razstavi galerije.

Avgust Černigoj se je rodil 24. avgusta 1898 v Trstu. Študiral je na tržaški umetno-obrtni šoli, na akademiji v Münchnu ter diplomiral na akademiji v Bologni. Kot edini slovenski umetnik je obiskoval znamenito šolo v Weimerju, ki je imela prav gotovo odločilen vpliv na njegovo nadaljnje ustvarjanje.

V več kot 60-letnem ustvarjalnem obdobju se je umetnik vsebinsko loteval tako figuralnih motivov in predmetnega sveta kot čiste abstrakcije. Zadnjih pet let svojega življenja je preživel v Lipici, kjer je še vedno ustvarjal in ji v zahvalo zapustil svoj bogat umetniški opus.

Ne spreglejte