Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
13.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

arhitektura

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 13.55

7 let, 12 mesecev

Tojo Ito letošnji prejemnik Pritzkerjeve nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnji dobitnik najprestižnejše arhitekturne nagrade je Tojo Ito, japonski arhitekt, ki je znan tudi po knjižnici, ki je preživela potres na Japonskem leta 2011.

V žiriji Pritzkerjeve nagrade so zapisali, da je 71-letni Ito ustvaril brezčasne stavbe, ki hkrati pogumno zarisujejo nove smeri v arhitekturi. "Njegovi arhitekturni projekti odražajo optimizem, lahkotnost in veselje, preveva pa jih edinstvenost in univerzalnost," so dodali.

Ito je za New York Times povedal, da je hvaležen za nagrado, saj ta pomeni, da je sprejet njegov položaj ikonoklasta, ki je s svojimi deli izzval zadnjih 100 let modernizma. Ito naj bi bil sicer zadnja leta večkrat v najožjem izboru za to prestižno nagrado, a je žirija več let zaporedoma nagrajevala mlajše arhitekte s precej tanjšim portfeljem.

Ito je sam najbolj ponosen na knjižnico, ki so jo v japonskem Sendaju zgradili leta 2001 in za katero je leta 2012 dobil zlatega leva na beneškem arhitekturnem bienalu. Knjižnico je zasnoval tako, da se med potresom ne bi porušila, in leta 2011, ko je Japonsko prizadel hud potres, je knjižnica ostala cela.

Javnost je nase opozoril tudi leta 2009, ko je bil dokončan njegov stadion v tajvanskem mestu Kaohsiung, leto pozneje pa je prejel nagrado praemium imperiale, ki jo podeljujejo za življenjsko delo na področjih, ki jih ne pokrivajo Nobelove nagrade.

V svojem zgodnjem obdobju se je ukvarjal predvsem s stanovanjskimi enotami, najbolj znana je njegova aluminijasta hiša, ki so jo postavili v tokijskem predmestju in katere zunanjost je bila narejena v celoti iz aluminija, medtem ko je bilo ogrodje leseno.

V svoji karieri je Ito skušal poudariti vez med zunanjimi in notranjimi pogoji, zaradi česar je pogosto uporabljal mrežne strukture in materiale, ki na fasadi delujejo kot nekakšna tančica.

Ne spreglejte