Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2012,
13.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 27. 9. 2012, 13.24

7 let, 12 mesecev

Tematizacija imperialne politike skozi straniščno školjko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Londonu se s projektom Remains of The Empire predstavljata umetnika Sašo Sedlaček in Lada Cerar.

V londonski galeriji Handel Street Project se s projektom Remains of The Empire predstavljata Sašo Sedlaček in Lada Cerar. Umetnika raziskujeta higienski infrastrukturni ostanek britanskega imperija, anglosaško straniščno školjko primerjata s francosko in nemško.

Imperialne sile so tlakovale pot industrializaciji v številnih državah po svetu, ob tem pa so poleg drugega vpeljevala tudi higienske standarde svojega okolja. V kolonizirana okolja so se vpisovala na politični, kulturni in družbeni ravni.

Ohranjeni imperialni tipi straniščnih školjk v postkolonialnih okoljih govorijo o politični zgodovini posameznega področja, medtem ko še vedno predstavljajo higienski standard. Kot na primer v srednji Evropi danes še vedno uporabljajo avstroogrske tračnice, princip španskega urbanizma pa je še vedno referenčen v Amerikah. Infrastrukturni elementi tako tiho pričajo o nekdanjih mejah med zgodovinskimi imperiji. In čeprav je britanski v zgodovinski bitki že premagal francoskega, je v sodobnem svetu še vedno najbolj razširjena francoska straniščna školjka, tematizacijo imperialnih politik utemeljujeta umetnika.

Ta projekt je vsebinsko nadaljevanje projekta Toilets/Made in India, ki sta ga Sašo Sedlaček in Lada Cerar zasnovala leta 2004. Takrat sta zapisala: "Na potovanjih so straniščne školjke podobno kot kontinentalni zajtrk poseben luksuz ali dobrina, ki je v dvajsetem stoletju postala standard civiliziranosti, in tip straniščne školjke je – ne samo v higienskem smislu, temveč tudi v nacionalnem – nezamenljiva ikona." Žižek je pisal o mnogoterih tipih stranišč in izpostavil nemško, francosko in anglosaško kot primere, kako se nacionalni karakterji kažejo v različnih tipih stranišč in odplakovanju fekalij.

Poleg projekta, ki skozi tabuizirano temo odkriva odmaknjene in potlačene politično-zgodovinske vsebine ter skozi humor in na mehko subverziven način problematizira v sodobnost odtisnjeno preteklo in sedanjo geopolitiko, pa se umetnika v Londonu predstavljata še z dvema projektoma.

Z demografskimi spremembami, ki smo jim priča danes, s staranjem evropske populacije, se v projektu The Future is Malevich’s Black Square ukvarja Lada Cerar.

V videu The Big Switch Off pa Sedlaček v razmerje postavlja koncept smeti in odpadka. Umetnik, ki skozi svoje delo kontinuirano problematizira politiko, etiko in estetko smeti in odpadkov, tako tematizira geopolitiko odpadkov. Odpadki Zahoda v tretjem svetu postanejo smeti, družbeno kritično prikazuje umetnik.

Ne spreglejte