Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 4. 2012,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 25. 4. 2012, 10.58

8 let

Tate Modern odpira nove prostore, namenjene živi umetnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podzemni oljni cisterni, ki ju niso uporabljali že 30 let, so v Tate Modern spremenili v galerijske prostore.

Cisterni bosta kot razstavni prostori začeli delovati že to poletje, namenjeni pa bosta predstavitvi žive umetnosti, performansom in instalacijam, predvajanju filmov in pogovorom. Gre za prve muzejske prostore na svetu, ki bodo v polni meri posvečeni navedenim oblikam umetnosti, poleti in jeseni bo v njih potekal tudi petnajsttedenski festival. Otvoritev napovedujejo 18. julija, deset dni pred letošnjimi poletnimi londonskimi olimpijskimi igrami.

Direktor galerije Tate Nicholas Serota pravi, da so novi prostori vznemirljivi, navdušuje pa se tudi nad napovedanim festivalom. Medtem ko so v galeriji od nekdaj entuziastično zbirali in predstavljali instalacije in živo umetnost, razširitev muzeja predstavlja nekaj novega. "Gledalci bodo v tej galeriji lahko doživeli popolnoma drugačno izkušnjo umetnosti. Ta se bo razlikovala od doživljanja umetniških del, ki visijo na stenah ali pa so postavljena na tla."

Eden izmed dveh trideset metrov širokih nekdanjih tankov bo stal ob zadnjem delu stavbe, v njem pa bodo neprestano spreminjali in nadgrajevali vsebine. "Vsakič, ko boste prišli, boste lahko videli nekaj popolnoma drugačnega od tega, čemur ste bili lahko priča prejšnji dan," pojasnjuje kurator za film Stuart Comer. Prvi projekt bo predstavitev koreografinje Anne Terese De Keersmaeker in njenega minimalističnega plesnega dela, ki ga je prvič predstavila leta 1982. Naslov je Fase: Four Movements to the Music of Steve Reich, sestavljajo pa ga trije dueti in solo. Umetnik, ki bo sledil, je mlad britanski ustvarjalec Eddie Peake, ki je letos opozoril nase s filmom, v katerem lahko opazujemo golega moškega, ki igra nogomet. "Delo odpira zanimive vidike voajerizma in poglede na seksualnost, še posebej v razmerju do moškega telesa. Za Tate ustvarja nov projekt, ki bo tematiziral omenjene teme. Predstavljen bo v dialogu s prostorom," pravi Comer. Vzhodni tank bo to poletje gostil samostojno razstavo korejskega umetnika Sunga Hwana Kima, ki bo svojo zgodbo pripovedoval skozi risbe in besedila, glasbo, video, zvok in kipe.

Festivalski tedni

Na festivalu, ki bo trajal do 28. oktobra in bo del kulturnega spremljevalca olimpijskih iger London 2012, se bo predstavilo okoli 40 umetnikov in umetnic. Med njimi bodo britanska ustvarjalka Tina Keane, ameriška koreografinja Yvonne Rainer in korejski umetnik Haegue Yang.

A kmalu odprti razstavni prostori so le prvi del projekta razširitve galerije. Načrtujejo namreč še dodatnih 10 nadstropij, ki se bodo dvigali nad nekdanjima cisternama, te pa naj bi zgradili do leta 2016. Po zaključku festivala bodo prostore, medtem ko bodo potekala gradbena dela, odpirali občasno.

Ne spreglejte