Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
17.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 17.37

8 let

Slovenija se ni uspela uvrstiti na Unescov Odbor za svetovno dediščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na 34. zasedanju Unescovega Odbora za svetovno dediščino se Slovenija, Mehika in Španija niso uspele uvrstiti na seznam kulturne dediščine.

Unescov Odbor za svetovno dediščino, ki te dni zaseda v brazilskem glavnem mestu Brasilila, je odločil, da skupna slovensko-špansko-mehiška nominacija Živo srebro in srebro: Almaden in Idrija s San Luis Potosijem nima dovoljšne podpore za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine.

Mehiški San Luis Potosi ni izpolnjeval kriterijev konvencije

Svetovalni organ Unesca ICOMOS je v svojem poročilu sicer ocenil izjemno univerzalno vrednost tako za Idrijo kot španski Almaden, ki jo za vpis na seznam svetovne dediščine zahteva Konvencija o svetovni kulturni in naravni dediščini.

Hkrati je ocenil, da mehiški San Luis Potosi ne izpolnjuje kriterijev konvencije, zato je predlagal, da se nominacija odloži in da države ponovno preučijo in predložijo dopolnjeno nominacijo, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Kandidatura je imela glas premalo

Od 21 članov odbora je nominacijo podprlo 13 članov, osem jih je bilo proti, kar je en glas premalo za potrebno dvotretjinsko večino.

Projekt je prejel odlog in priporočilo, da se zlasti bolje definira sokandidatura San Luis Potosija, ki je bil problematičen že lani na zasedanju v Sevilli, ko je trojica kandidirala prvič.

V nominaciji je bila osrednja pozornost namenjena rudarjenju in metalurgiji, povezanima z živim srebrom.

Predstavljen je bil tudi namen proizvodnje in pomen živega srebra tako v tehnoloških procesih kot v razvoju ekonomije, transporta, družbenih, odnosov, znanosti in kulture. V nominaciji so posebno pozornost namenili tudi ekološkemu vidiku.

NA seznamu ostajajo Škocjanske jame

Slovenija ima na Unescovem seznamu kot naravno dediščino že vpisane Škocjanske jame.

Na Unescovem zasedanju, ki v Brasilii poteka med 25. julijem in 3. avgustom, se za vpis na seznam kulturne dediščine poteguje 39 projektov iz 33 držav.

Ne spreglejte