Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
21.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 21.21

8 let

Pred padcem meje še priložnost za video spoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Carinarnica v Novi Gorici, kjer so ob prehodu slovensko-italijanske meje ljudi desetletja spraševali, če imajo kaj za prijaviti, se bo drevi med 17. in 24. uro spremenila v nekakšno video spovednico

Vsak bo lahko vsak povedal tisto, česar si ni upal omeniti cariniku.

Člani in prijatelji čezmejne kulturne organizacije Kinoatelje, ki si z beleženjem spominov in dogajanja ob meji prizadevajo za ohranjanje kulturne dediščine, s spovednico zaznamujejo vstop Slovenije v schengen.

Nova Gorica bo ostala brez vzroka njenega nastanka "Za Novo Gorico je to nekaj povsem novega, saj je leta 1948 nastala prav zaradi meje. Tako bo mesto praktično ostalo brez svojega vzroka," je avtorica projekta Eu-foria, v okviru katerega bo zaživela video spovednica, Anja Medved komentirala padec meje med Goricama.

Operite se dolgoletnih "švercerskih grehov"

Na zgodovinski dan, ko se bodo dvignile mejne zapornice, bodo zato v carinarnici na Erjavčevi ulici zbirali zgodbe o tihotapljenju in drugih osebnih spominih na mejo. Prebivalci z obeh strani se bodo lahko v video kabini "spovedali svojih švercerskih grehov" in tako dokončno oprali dolgoletno "mejno krivdo". Prejeli bodo tudi "odvezo", in sicer "kafe correto", ki bo simbolično spomnil na čas, ko se je iz Italije v Jugoslavijo tihotapilo kavo, v obratni smeri pa žganje.

Na ogled tudi čezmejna projekcija filmske kronike o meji

Temu dogajanju v okviru projekta Eu-foria, katerega namen je ohranjanje skupnega obmejnega spomina, bo mogoče slediti tudi prek spletnih strani www.kinoatelje.it in www.makingo.org. Organizatorji bodo Novogoričanom in Goričanom, ki jih je šest desetletij ločevala meja, drevi ponudili še spominsko fotografiranje in čezmejno projekcijo filmske kronike o meji, ki jo je iz arhivskih posnetkov Slovenskega filmskega arhiva uredila Medvedova.

Ne spreglejte