Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ponaredki slike

Sreda, 24. 7. 2013, 10.47

8 let

Posnemovalka slik znamenitih umetnikov z galerijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Susie Ray je angleška posnemovalka slik Maneta, Moneta, Van Gogha ... Njeni naročniki so zvezdniki in politiki, ki v umetniškem delu vidijo predvsem izenačevalca statusa.

Angleška posnemovalka likovnih del Susie Ray že petnajst let izdeluje približke in kopije slik Maneta, Moneta, Renoirja in Van Gogha in drugih slikarjev, ki so že več kot sedemdeset let mrtvi, kar je povezano z avtorskimi pravicami nad umetninami.

Cene posnemovalke znamenitih avtorskih podvigov svetovno znanih slikarjev se gibljejo med 700 evri, kolikor naročniki največkrat odštejejo za skico, in deset tisoč evri, kolikor stanejo najbolje izdelani posnetki. Znesek za končno delo Rayeva ne odmerja glede na cene, ki jih umetniška dela dosegajo na trgu, temveč glede na čas, ki ga v izdelavo posamezne slike vloži.

In kdo so njeni kupci? Predvsem zvezdniki in politiki, med njimi je veliko tudi ruskih milijonarjev, ki bi s ponaredki znamenitih in priznanih umetnikov radi zapolnili stene prestižnih jaht, komodifikacijo umetniškega dela in označevalcev statusa za Guardian ponazarja Rayeva. Med naročniki se najdejo tudi zbiratelji, ki s posnetki zapolnjujejo v svojem naboru manjkajoče artefakte, ki jih na umetniškem trgu ni mogoče kupiti.

Rayeva je pred kratkim v Padstowu odprla prvo galerijo posnetkov na svetu, kot jo sama opredeljuje. Posnemovalka umetniških del izpostavlja, da njeno delo ni ponarejanje. Pravi, da tega, kar počne, ne moremo primerjati z znanim ponarejevalcem Tomom Keatingom, ki je umrl sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, za sabo pa pustil okoli dva tisoč ponaredkov starih mojstrov. Rayeva poudarja, da ne trdi, da so slike, ki jih ponuja, originali in se zato na hrbtno stran vsake tudi podpiše, česar pravi ponarejevalec ne stori. Dodaja pa, da če se lastniki vedejo, kot da gre za originale, je to njihova odločitev, želja, ki tiči v izkazovanju prestiža skozi umetniško delo.

Kaj pa avtorsko delo? Rayeva, ki je diplomirala iz znanstvene ilustracije na Chelsea College of Art in je v osemdesetih z botaničnim vrtom Kew Garden sodelovala kot botanična ilustratorka, se je že pred časom preizkusila tudi kot avtorica. A kot svojo pripoved končuje za Guardian, se v tem ni izkazala, zato se je raje preusmerila v posnetke velikih slikarskih imen.

Ne spreglejte