Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2012,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 31. 8. 2012, 10.39

8 let

Plameneč pesniško-glasbeni klobčič pod murvo v Medani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V naročaju plamenečih stihov mladih pesniških glasov in interpretov Kačičeve, Kosovela in Gradnika ter glasbe virtuoznega Simboličnega orkestra so zvezde pod Gradnikovo murvo prižigale Sanje v Medani.

Mlada poezija za uvod v Sanje v Medani

Festival Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas, letos že tretje leto zapored v zadnjih avgustovskih dneh narekuje kulturni utrip Brd in kljub oblačni kopreni na nebu prižiga zvezde. V sredo, 29. avgusta, je v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica festivalsko kolesje v tek pognal Iztok Mlakar z burkaško moraliteto Sljehrnik, četrtkov večer pa so zažarele Sanje v Medani, žlahten pesniško-glasbeni dogodek pod Gradnikovo murvo, ki sta mu besedo dobrodošlice uvodoma namenila župan Občine Brda Franc Mužič in direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk.

Pesniške sanje pod murvino kuštro sta 30. avgusta začeli tkati mladi pesnici Sofya-Agnessa Yakuntsova in Katarina Gomboc, letošnji nagrajenki Župančičeve frulice, pesniškega natečaja za najboljšega pesnika, prva v osnovnošolski in druga v srednješolski poetski beri. Navdušujoče žuborenje njunih spretno izklesanih stihov je poslušalstvo prepričalo, da se slovenski poeziji obeta svetla prihodnost.

V čutnost odeta in ogenj vžigajoča interpretacija poezije

Pesniško štafeto so v nadaljevanju večera prevzeli nezamenljivi glas slovenske ljubezenske lirike Mila Kačič, katere stoletnico rojstva bomo praznovali oktobra, poet vsemirja Srečko Kosovel, ki še danes velikopotezno drami s preroškimi mislimi, in duhovni gostitelj večera Alojz Gradnik, medanski pesnik med moderno in ekspresionizmom. Ob v čutnost odeti in ogenj vžigajoči interpretaciji njihove poezije v izvedbi pesnice in voditeljice večera Simone Kopinšek ter igralca Gašperja Jarnija se je zazdelo, da je pesniška trojica velikih prav res prisotna pod murvo.

Glasbena rapsodija v družbi Simboličnega orkestra

Plamteči klobčič pesniških interpretacij je glasbeno vrtel Simbolični orkester, eden najzanimivejših slovenskih sodobnih glasbenih fenomenov pod taktirko Bojana Cvetrežnika, nekdanjega člana zasedbe Terrafolk. Klasično izobraženi glasbeniki v nenehnem umetniškem nadgrajevanju "rabutajo" navdih in znanje od glasbenih mojstrov z vseh vetrov. Virtuozna enajsterica večinoma godalcev, ki so v svojo sredico sprejeli še oboo, prečno flavto, kitaro in bendžo, je večer razžarela z izborom francoske, nemške in angleške klasične glasbe, švedskih ljudskih viž in napevov iz slovenske ljudske zakladnice, ki so jih mojstrsko prepletli z avtorskimi skladbami članov orkestra.

Interpretativna sla Kopinškove in Jarnija v celovečernem prepletu z vokalno-inštrumentalno rapsodijo Simboličnega orkestra je predramila z udarnimi Kosovelovimi besedami, pesniška nit dvojca glasov je v drugem sklopu pobožala z lirično poezijo Kačičeve in Gradnika, s klicem k svetlobi pa se je poslovil Kosovel. Svojo zemljo moramo dvigniti v višino svetovnih zemlja, / v širjavo človeških pravic / v globino etičnih problemov. / To je za nas kulturno poslanstvo slovenstva.

Z ognjem v srcih občinstva, ki je znova dokazalo, da je Sanje v Medani vzelo za svoje, se je briški sen nadaljeval ob glasbenem repeteju, briških dobrotah, vrhunskih vinih in sanjskih knjigah.

Danes in jutri bo zaživelo Šmartno, pravljična vas

Festival Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas, organizacijo katerega je v sodelovanju z Založbo Sanje in Društvom Festival Sanje, Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica letos prevzela glasbena Agencija Jota, se danes seli v Šmartno. Idilična srednjeveška vasica bo dva dni privabljala s pravljičnimi popoldnevi za mlajše obiskovalce in večerno izbrano poezijo, prozo in glasbo za starejše.

Ne spreglejte