Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
18.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 18.35

8 let

Od ustanovitve skupine Laibach minilo 30 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poleg glasbe in avantgardnih koncertov so Laibach znani tudi po provokativni simbolni asociaciji na totalitarne režime in postmodernem likovnem ustvarjanju.

Skupina Laibach je mednarodno najbolj prepoznavna slovenska glasbena zasedba. Kot navaja spletna stran Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC), je Laibach med seboj zvaril različne medije - glasbo, video, film in performans, visoko in popularno kulturo, politiko in umetnost. V prostorih MGLC je še do 6. junija na ogled razstava Gesamtkunst Laibach: Temelji 1980-1990, ki priča o izvornih začetkih skupine Laibach v likovni umetnosti. Umetniško gibanje retroavantgarde Na začetku 80. let so Laibach v temeljih definirali umetniško gibanje retroavantgarde, kjer so sodobne in ideološko naravnane podobe predstavljale del kapitala, ki ga je Laibach vložil v Neue Slowenische Kunst.

Laibach so poleti 1980 oblikovali multimedijski projekt Rdeči revirji, ki ga je trboveljska občinska uprava prepovedala. Na plakatih je bil oblastem sporen Črni križ Kazimirja Maleviča. Istega leta se je v Trbovljah izjalovil tudi poskus prve razstave Laibach, saj so jo oblasti zaradi kontroverzne vsebine prepovedale še pred odprtjem. Prva razstava Laibach je bila leto po njihovi ustanovitvi v Srećni galeriji v Študentskem kulturnem centru v Beogradu. Likovna dela Laibach so bila odziv na dogajanje v svetu, predvsem na pojav "Neue Wilde", ki je v nekdanji Zahodni Nemčiji proti koncu 70. let upodabljal urbane pojave, kot je bil punk, ter se odzival na marginalne teme iz polpretekle zgodovine nacistične in povojne Nemčije.

Leta 1982 koncerti v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu Leta 1982 je imela skupina koncerte v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu. Skoraj vsakemu koncertu so dodelili ime. Zadnji koncert skupine, na katerem je še sodeloval Tomaž Hostnik, ki je decembra 1982 storil samomor, se je imenoval Dotik Zla.

Po gostovanju v Tedniku dobili prepoved Junija 1983 se je skupina prvič pojavila na televiziji v oddaji TV Tednik. Njihov nastop se je končal s prepovedjo uporabe imena Laibach in njihovega javnega nastopanja v takratni Jugoslaviji. Novembra 1983 so Laibach skupaj s skupino "Last Few Days" odšli na evropsko turnejo "Occupied Europe Tour".

Sodelovanje s skupino Irwin Leto zatem so se v kolektiv pod skupnim imenom Neue Slowenische Kunst (NSK) združile naslednje retroavantgardne umetniške skupine: Laibach s področja glasbe, Irwin s področja slikarstva in grafike ter Gledališče Sester Scipion Nasice. Po ustanovitvi NSK je likovno tradicijo Laibach prevzela skupina Irwin.

Aprila 1985 je ljubljanska založba ŠKUC Ropot predstavila prvi album skupine Laibach. Zaradi prepovedi imena je naslovnico krasil le nepogrešljiv črni križ.

Doslej izdali več kot 20 albumov Aktualni album skupine Laibach je "Kunst Der Fuge" iz leta 2008, v svoji karieri pa so od leta 1984 izdali več kot 20 albumov.

Ne spreglejte