Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2008,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2008, 8.11

8 let

Objava zadnjega rokopisa Vladimirja Nabokova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sin ruskega pisatelja Vladimirja Nabokova, pisca romana Lolita, po katerem so posneli tudi filma, je sklenil objaviti rokopis zadnjega očetovega romana.

Plodni pisatelj, ki je umrl leta 1977, je v oporoki sicer zapisal svojo željo, da njegovo nedokončano književno delo z delovnim naslovom "Laurin original. Umirati je smešno" uničijo.

Težko se je odločil, da prekrši očetovo poslednjo željo Njegova vdova ni izpolnila moževe želje, ampak je pred svojo smrtjo leta 1991 rokopis sinu Dmitriju zapustila z željo, naj on odloči o nadaljnji usodi romana. Rokopis, ki ga hrani ena od švicarskih bank, je Dmitrij nameraval uničiti leta 2005. O težki odločitvi, da prekrši očetovo zadnjo željo, in o samem rokopisu nekdanji operni pevec in avtomobilist spregovoril na ruski televiziji NTV.

Glavni lik je znanstvenik, ki razmišlja o fenomenu smrti

"Oče je pisal knjigo na papirjih in z navadnim svinčnikom. To je nenavadno, izrazi, črke, opisi so izvirni. Glavni lik je, kolikor se vidi iz gradiva, visok, zelo pameten in bleščeč znanstvenik, ki razmišlja o fenomenu smrti. V obup pada ne zaradi smrti, temveč zaradi razvratnega obnašanja mlade ženske, ki je na nek način v zvezi z njim," je sin Nabokova komentiral nekaj odlomkov iz rokopisa.

Nedokončani rokopis bo izdan na 50 straneh brez vezave Nedokončani rokopis sestavlja 50 strani papirja, ki bodo tako tudi izdani - brez vezave, da jih bo bralec lahko razporedil po lastni želji. Nabokov je svojčas zapisal, da je ta roman sanjal in da je knjiga pisana na meji med življenjem in smrtjo.

O tem, kaj je Nabokov razmišljal v zadnjih letih ni veliko znanega V sanktpeterburškem Muzeju Nabokova menijo, da ne more nič več skaliti slave tega klasičnega pisatelja. Pričevanje o tem, o čem je razmišljal zadnja leta in dneve, pa je vsekakor koristno, saj o tem ni veliko znanega.

Ne spreglejte