SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nesramno dobri Fekete Seretlek

1

termometer

Slovensko-slovaško-češko-ruska glasbena mineštra s ščepcem gledališča je razposajeno prevzela štafeto Festivala Sanje in 19. avgusta zvečer dodobra razburkala poletno kulturno gladino v Ljubljani.

Ljubim te, svetloba, ki jo vžiga Fekete Seretlek Festival Sanje, ki je 10. julija s preroškimi mislimi Srečka Kosovela in udarno energijo mednarodnega orkestra Ethno Histria klical k #Pravici, je dober mesec pozneje črpal navdih iz sorodne srčne krvi. Dogajanje se je tokrat s Prešernovega trga preselilo pred Hišo sanjajočih knjig na Trubarjevi ulici, dirigentsko paličico pa je v roke znova prijel Matija Solce. Vsestranski umetnik se je tokrat znašel na čelu slovensko-slovaško-češko-ruske zasedbe Fekete Seretlek, katere ime izvira iz madžarščine in bi ga prosto po Solcetu lahko prevedli kot Ljubim te, črno. Za peterico virtuozov v črnini in kančku rumene, ki stavi na prvinskost in sproščenost, pa bi lahko rekli: ljubim te, svetloba, ki jo vžiga Fekete Seretlek.

Gledališke prvine v razposajeni glasbeni tkanini Virtuozno peterico sestavljajo harmonikar Matija Solce (Slovenija), violončelistka Anička Bubníková (Češka/Rusija), kontrabasist Pavol Smolárik (Slovaška), violinist Jiří N. Jelínek (Češka) in kajonist Ivo Sedláček (Češka), vsak od njih pa prispeva tudi svoj glas. Njihove poti so se križale med študijem na gledališki akademiji v Pragi, zato ne presenečajo gledališke prvine, vtkane v razposajeno glasbeno tkanino mednarodne druščine slovanskih korenin, ki se še posebej razvname ob odzivnem občinstvu. Za ljubljansko bi vsekakor lahko rekli, da je mladim glasbenikom jedlo iz roke.

Iz vzhodnoevropske ljudske glasbene malhe Skupina Fekete Seretlek brska po ljudski malhi večinoma vzhodnoevropske glasbe, raznolike glasbene motive pa nadgrajuje v izvirno glasbo, ki jo začini z glasovnimi akrobacijami in šaljivimi drobižki.

Ste že slišali ukrajinsko ljudsko pesem o lepi Marički? Kaj pa balkansko o niški banji? Sta se na vašem glasbenem jedilniku že znašla resnično "žalosten" ruski napev in razvnemajoča salsa po češko? Fekete Seretlek so med svojim dveurnim koncertiranjem brez oddiha, da so res dodobra izkoristili zadnji koncert na madžarsko-slovenski turneji, postregli še z mavrično zbirko pesmi iz slovanske glasbene zakladnice in šopkom avtorskih skladb ter si za slovo privoščili nadvse duhovito žalostinko o človeški minljivosti. A občinstvo je z radodarnim ploskanjem in vzklikanjem zahtevalo še poobedek – in si ga s sladostrastjem privoščilo za lahko noč.

S Simboličnim orkestrom ter poezijo Kosovela in Kačičeve naprej Festival Sanje bo lovil veter v svoja jadra tudi v prihodnjih dneh. Ob tednu osorej, 27. avgusta, se obeta fanfarastično rajanje s Simboličnim orkestrom v ljubljanskem Mostecu, 30. avgusta pa bodo Sanje v Medani ob žlahtni glasbi Simboličnega orkestra dihale s poezijo Srečka Kosovela in Mile Kačič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin