Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 2. 2012,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 5. 2. 2012, 11.43

8 let

Nerazložljiva, a vrhunska predstava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstralski duo The Umbilical Brothers je na odru Siti teatra uprizoril predstavo, ki je ni moč razložiti. Dogajanje lahko povzamemo z besedami: smeh, solze, edinstveno in vrhunsko.

David in Shane sta nora kombinacija fizičnih in zvočnih sposobnosti, ki vas odnesejo v stanje neprestanega krohota. Njuna domišljija ne pozna meja in če je tudi vaša taka, se prepustite temu, kar sta sama imenovala "strukturirana otročjost". Videli in slišali boste vse, na polnem odru niča, so v napovedniku zapisali organizatorji. In res, dveurno predstavo Don't Explain (slov. Ne razlagaj) odlikuje situacijska komičnost, izvirnost ter dovršen in pristen humor. Dvojec se ponaša z dovršenimi glasovnimi sposobnostmi, ki se dobesedno zlijejo s telesnimi gibi. Če poenostavimo, medtem ko Shane opisuje in glasovno upodablja dogajanje na odru, David uprizarja to dogajanje z dovšenimi gibi. Preprosto, a popolno.

"Ljudje so vedno poskušali opisati predstavo, vendar nikomur ni niti približno uspelo. Kako bi opisal mimiko in zvoke? Dolga leta sva poskušala, vendar je na koncu vsaka razlaga izpadla brez pomena. Ne moreva razložiti, niti ne bova razlagala. Pridite si ogledati predstavo in videli boste nekaj, kar niste še nikoli videli," nam po predstavi pove Shane.

"Poudarek na fizični komponenti"

Udarni dvojec je zablestel na festivalih komedije, kjer sta pobirala prve nagrade in kmalu postala največji avstralski izvoznik komedije. Nastopila sta v Tonight Show with Jay Leno, The American Comedy Awards in Late Night with David Letterman. "Kariero sva pričela v stand-up klubih, vendar sva vedno dajala večji poudarek na fizični norčavosti. Stand-up komiki v svojih šalah komentirajo aktualno dogajanje, medtem ko se midva posvečava fizični komponenti," poudari Shane. T.i. slapstick komedija se osredotoča na fizično komedijo, ki jo zaznamujejo absurdne situacije, širok humor ter živahni, včasih celo kvazi nasilni vložki.

Spoznala sta se leta 1988 na univerzi v Sydneyu, kjer sta obiskovala šolo igralstva. V nekem trenutku se je David bliskovito obrnil in Shaneu zlomil nos. Kljub incidentu sta kmalu postala nerazdružljiv dvojec, pričela sta s pisanjem iger in rutin. "Tovrstna komedija nama je najprej predstavljala le hobi – obstransko dejavnost ob igranju, z leti pa je projekt prerasel v glavno dejavnost," poudari David. Na vprašanje, koliko časa sta vložila v razvijanje glasovnih sposobnosti, Shane odgovori: "Na tečaju, kjer smo razvijali glas, mi je učiteljica rekla, da verjetno ne bom zdelal predmeta ter da se zagotovo ne bom preživljal z glasom. No, očitno se je motila. Vse kar sem potreboval je bil mikrofon. Ko se naučiš manupulirati z mikrofonom, je vse mogoče."

Slovenci dojeli neočitne šale

"V Slovenijo sva prišla iz Danske, kjer sva imela okoli deset predstav. Rada se podava v kraje, kjer še nisva bila. Na Danskem in tudi v Sloveniji sva prvič in imava se naravnost fantastično. Občinstvo je čudovito. Preprosto občudujem občinstvo, ki dojame neočitne šale, šale o šalah. Še posebno nocoj so se ljudje smejali šalam, ki so večinoma smešne le nama, kar se zgodi zelo redko", razlaga David. V začetku predstave se David in Shane norčujeta iz danskega občinstva, češ da med predstavo ne spustijo niti zvoka, šalam se ne smejijo, na koncu pa sta bila vsakič deležna stoječih ovacij. "Prijateljica je hodila z enim Dancem in povedala mi je, da je bilo tako zabavno, kot bi se dobivala z modnim pohištvom," se pošali David.

Avstralca sta nad Slovenijo navdušena, le mraz jima ni povsem po godu: "Vaša dežela je verjetno čudovita spomladi. Obožujeva sneg, zunaj je prava pravljica, vendar nama veliko pomeni, da se lahko vsaj sprehodiva po mestu ter ob tem ne zmrzneva."

Ne spreglejte