Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
10.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 10.58

7 let, 12 mesecev

"Ne pozabite na leposlovje, optimizem in veselje."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes se za številne slovenske mladostnike in mladostnice začenja novo življenjsko obdobje: študij. Da bi bil začetek čim bolj suveren, smo uspešne znane Slovenke in Slovence vprašali za nasvet.

Za številne je začetek študija tudi začetek samostojnega življenja, življenja v novem mestu in tudi novega načina dela. Znane Slovenke in Slovence smo vprašali, kaj bi z znanjem, ki ga imajo danes, svetovali sebi, če bi bili spet tik pred študijem, oziroma kaj bi svetovali vsem tistim, ki se danes prvič odpravljajo na predavanja.

Saša Lendero, glasbenica in voditeljica:

Glede na trenutno težek zaposlitveni položaj bi prihodnjim študentom svetovala, da si za študij izberejo res tisti študij, ki jim je všeč. Mislim, da je taktiziranje, kateri poklici so zaposljivi, brezzvezno. Poleg tega so to prva leta, ko si stran od staršev in moraš pokazati določeno zrelost. Želim jim, da to zrelost čim bolje unovčijo in da se imajo predvsem lepo. Jaz sem bila v študijskem času precej zapečkarska in tako zdaj z nastopi v diskotekah to skušam nadoknaditi. Mogoče bi bilo bolje, če bi to naredila že v študijskem času.(smeh)

Samo Rugelj, kolumnist Planet Siol.net:

Čim več potujte s čim manj denarja, saj se ti med takimi potovanji zgodijo najboljše reči!

Anja Markovič, voditeljica na Planet TV:

Mladi naj že med študijem začnejo delati na svoji poklicni karieri. Kajti znanje, ki ga pridobiš z delom, je tisto, ki zares šteje. To ne pomeni, da mlade nagovarjam k temu, da študij zanemarijo. Vse se da, če se hoče. To vem iz lastnih izkušenj. Se je pa treba odrekati. In disciplinirati. A saj je vedno tako. Brez nič, ni nič.

Maja Sever, igralka:

Bodi. Iskreno. Uživaj. Vzemi si čas. Odpri oči. Imej rad. Pleši. Sanjaj.

Boštjan Gorenc Pižama, prevajalec in stand up komik:

Čeprav se ob prehodu z gimnazije na faks veseliš navidezne svobode, ki ti jo ponuja neobvezna prisotnost na predavanjih, se včasih izkaže, da so ravno tista predavanja ob osmih zjutraj najbolj zanimiva in poučna. In ne pozabite redno polniti mobilnega telefona, da ne boste ostali lačni, ko boste hoteli jesti na bon. Slednje govorim iz izkušenj s sodobnimi telefonskimi baterijami. Sam izhajam še iz tiste generacije, ko smo imeli bone označene na klinopisnih tablicah.

Aljoša Bagola, kreativni direktor:

Brucem in preostalim študentom priporočam, da so do svojih profesorjev neizprosni z dvigovanjem rok, s teženjem za kakovostno znanje in s hranjenjem svoje otroške radovednosti, ki se v našem izobraževalnem sistemu zaukazane pridnosti do vstopa na fakulteto počasi in potihoma iztroši, kot se baterija neuporabljanega telefona. Znanje, s katerim bodo globalno kompetentni, je namreč izzivalno, kljubovalno in strastno. Pridnost pa ni nič od tega. Zato jim želim, da naredijo ravno prav napak, iz katerih naj se veliko naučijo, da čim več izkusijo in da čim več žurajo. Do sebe naj iskreno odkrivajo, kaj bi v življenju res radi počeli in v čem so res dobri. Ne želim jim pa – kot se pri nas suhoparno reče –, da bi jih po faksu "čakala delovna mesta". Želim jim namreč, da bodo lahko udejanjili svoj talent, unovčili svoja znanja, gnali svet naprej in pri tem živeli lepa življenja.

Tadej Toš, igralec in voditelj:

Študentom svetujem, da se držijo pregovora več znaš, več veljaš. Diploma še ne pomeni, da znaš, ampak če znaš, diploma ni težava. Ne pozabite na leposlovje, optimizem in veselje ter ne nasedajte temu, da za mlade ni možnosti. "Tačskrinu" dodajte "tačskin".

Gorazd Logar, igralec:

Če razmišljaš o AGRFT, ni ovire, da ne bi tudi o recimo "kraljevi akademiji" v Londonu. Bolj globalno.

Veronika Podgoršek, psihoterapevtka:

Nasvet 18-letni sebi z znanjem, ki ga imam danes: da poslušam in zaupam, kaj mi telo govori, da sem zvedava in vprašam vse, česar ne razumem, in si dovolim vprašati vse o stvari, o kateri bi rada (iz)vedela še več, ob tem pa tudi, da si samozavestno in kritično ustvarjam in izoblikujem svoje mnenje. Svetovala bi si, da si na začetku postavim cilje in dodelam pot, kako bom do teh ciljev prišla. Bodi drzna, upaj in zaupaj si!

Rudi Bučar, glasbenik:

Žurajte in ne pozabite na svojo kreativnost.

Živa Vadnov, predstavnica za stike z javnostmi v Studiu Moderna, nekdanja mis:

Želim jim, da bi v študiju čim bolj uživali in da bi jih le-ta čim bolj navdihoval. Da se ne bi učili zgolj kampanjsko za izpite, ampak da bi se učili tudi zase in da bi jim ostalo čim več znanja. Sama sem med študijem veliko potovala. Na potovanjih sem spoznala nove prijatelje in svet okoli nas. To so neprecenljive izkušnje in želim jim, da tudi sami v času študija odkrijejo čim več sveta. Poleg tega naj v teh letih dobijo čim več različnih delovnih izkušenj. Vsako delo je častno.

Urška Pirš, voditeljica oddaje Zvezde Danes na Planet TV

Študentom bi sporočila, da naj se učijo zase in svojo razgledanost in ne za sistem.

Ne spreglejte