Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 7.17

8 let

Na začetku Vilenice vrsta dobrih želja za festival in podelitev štipendije SEP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S slovesnostjo v lipiški jahalnici se je začel 25. mednarodni literarni festival Vilenica, ki je že postregel s prvo nagrajenko.

Dobitnica pete pisateljske štipendije, ki jo organizator festivala, Društvo slovenskih pisateljev, podeljuje skupaj s Srednjeevropsko pobudo (SEP), je hrvaška pisateljica Maja Hrgović. Festival omogoči vpogled v novo, neznano Uvodni program v štiridnevno mednarodno literarno druženje so oblikovali številni slavnostni govorci, ki so se vsi po vrsti strinjali, da vileniški festival že 25 let uspešno spaja literarne glasove iz vsega sveta ter odgovarja na pereča kulturno-družbena vprašanja. Državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Bončina je poudarila, da festival omogoči vpogled v novo, neznano. Spomnila je ne nedavni Blejski strateški forum, na katerem so udeleženci razmišljali o izzivih mednarodne skupnosti, eno izmed vprašanj, ki se poraja v sodobnem svetu, pa je po njenem tudi to, na katerega bodo v strokovnem delu festivala poskušali odgovoriti njegovi gostje - kdo bere. Bončina upa, da skorajda vsak.

Nagrajenka se posveča močnim ženskim likom Dobra bralka in beseda ustvarjalka je tudi letošnja dobitnica štipendije SEP Hrgovićeva, ki je prejela nagrado v vrednosti 5000 evrov in priložnost za trimesečno bivanje v kateri koli državi članici SEP. Nagrajenka je bila v zahvali kratka, pisateljski projekt, s katerim se je prijavila na razpis, pa se bo osredotočil na ženske, ki bodo spremenile podobo današnjega sveta.

Kot je v obrazložitvi povedala predsednica žirije za podelitev štipendije Patrizia Vascotto, se Hrgovićeva tudi sicer v svojem pisateljskem opusu posveča močnim ženskim likom, ki stopajo na tradicionalno moška področja.

Sežanski župan Davorin Terčon, generalni sekretar SEP Gerhard Pfanzelter, eden od očetov Vilenice Aleksander Peršolja in predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih so zbranim zaželeli veliko navdiha in oplajanja z literaturo. Prvi korak v to smer so na odprtju festivala naredili že pesnik, letošnji avtor v fokusu, Tomaž Šalamun in ženski glasovi Agne Žagrakalyte iz Litve, Viktoria Radics, rojena V Vojvodini, zdaj pa živi na Madžarskem, Bolgarka Kristina Dimitrova in Američanka C. D. Wright.

V četrtek se v Vilenici začne zares. Dopoldanska osrednja okrogla miza SEP bo potekala na temo O branju: Bralna izkušnja in njene oblike v sodobnem času, še strokovnejši pogled na podobno temo pa bo podal mednarodni komparativistični kolokvij.

Ne spreglejte