Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 12.15

8 let

Na Festivalu Ljubljana več kot 83.000 obiskovalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Festival Ljubljana 2007 bo letošnjo sezono sklenil v soboto, 1. septembra, ob 20.30 s koncertom Izraelske filharmonije.

Od 2. julija se je v Križankah, Cankarjevem domu in na Ljubljanskem gradu zvrstilo 72 prireditev različnih zvrsti, ki so privabile več kot 83.000 obiskovalcev. Šlo je za največji festival v zadnjih 15 letih, je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor Darko Brlek.

Brlek z letošnjo izvedbo izjemno zadovoljen

Brlek je z letošnjo izvedbo izjemno zadovoljen, še posebej je omenil zadnji teden, ko je na njem kar trikrat nastopil ruski Bolšoj teater, dva koncerta pa bo odigrala Izraelska filharmonija. Po njegovih besedah so prvič izvedli tako število dogodkov, ki so bili logistično tako zahtevni. Samo za Bolšoj teater sta bili potrebna dve polni letali umetnikov, je dejal.

Festival Ljubljana 2007 je prinesel 72 od 75 napovednih dogodkov, na katerih je nastopilo več kot 3000 umetnikov iz 23 držav. Začel se je 2. julija z Borodinovo opero Knez Igor v koprodukciji ljubljanske in mariborske operne hiše. Sledile so opere Aida, Valkira in Saloma v izvedbi Litovske državne opere in baleta ter opera Faust v izvedbi mariborske opere.

Več kot dva meseca trajajoč festival so med drugim zaznamovali še londonski West End International z glasbeno-plesnim spektaklom Glasba iz Umazanega plesa, gledališka predstava Tesla Electric Company režiserja Tomaža Pandurja, orkester Sinfonietta Cracovia pod taktirko Krzysztofa Pendereckega in violinist Vadim Repin. Na sporedu so bili tudi koncerti v produkciji Braneta Rončela, 10. mednarodna likovna kolonija Križanke, številni komorni koncerti in drugi dogodki.

Festival je letos presegel število obiskovalcev iz lanskega leta, vedno več je po Brlekovih besedah gostov iz tujine - Trsta, Vidma, Celovca. Vzrok gre iskati v tem, da je bilo letos "kar nekaj prireditev na svetovnem nivoju", vstopnice pa vsaj dvakrat nižje od festivalov v tujini, denimo v Salzburgu, je poudaril Brlek. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da bo prestolnica končno dobila še eno večjo koncertno dvorano. Ta bo, kot je dejal, javnosti predstavljena konec oktobra.

Porgram festivala več kot dva milijona evrov

Program festivala bo stal več kot dva milijona evrov. Razrez po Brlekovih besedah kaže, da so sponzorji prispevali skoraj 900.000 evrov, Mestna občina Ljubljana 600.000 evrov, ministrstvo za kulturo 40.000 evrov, skoraj 600.000 evrov pa znaša prihodek od prodanih vstopnic.

"S sodelavci smo dokazali, da zmoremo delati velik festival," je dejal Brlek in za prihodnje leto napovedal še večjega. Začel se bo 19. junija 2008 s koncertom Royal Philharmonic Orchestra in dirigentom Colinom Davisom, končal pa 28. avgusta 2008. Svoje gostovanje je spet potrdil Bolšoj teater, dogovarjajo se tudi z milansko Scalo in nekaterimi velikimi orkestri.

V septembru bo Festival Ljubljana ponudil še nekaj dogodkov: gledališko predstavo Tito - izbrani diagrami v koprodukciji s festivalom Ex Ponto, koncert Jana Plestenjaka s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, koncert Boruta Bučarja z Big Bandom RTV Slovenija ter razstavi Anje Jerčič in Toneta Lapajne.

Ne spreglejte