SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Dunaju po desetletju ponovno na ogled zbirka umetnin Kunstkammer

2

termometer

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju so v četrtek odprli Kunstkammer, zakladnico umetnin, ki so jo prenavljali vse od leta 2002.

Prenova dvoran z najdragocenejšimi eksponati od poznega srednjega veka do baroka je stala dobrih 18 milijonov evrov.

Kunstkammer na Dunaju velja za najpomembnejšo zakladnico takšnih umetnin na svetu, saj so Habsburški cesarji in knezi od poznega srednjega veka do baroka zbirali redke in nenavadne umetnine. Poleg tega so zanje številni umetniki ustvarjali dragocene predmete iz slonovine, brona in zlata.

Na 2700 kvadratnih metrih je tako v 20 dvoranah razstavljenih 2160 eksponatov, ki so po desetih letih v prenovljenih prostorih zopet na ogled javnosti, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess. Prostore sta odprla avstrijski predsednik Heinz Fischer in ministrica za kulturo Claudia Schmied.

Med najdragocenejše eksponate zbirke Kunstkammer spada pozlačena Solnica, ki jo je v 16. stoletju izdelal italijanski zlatar, slikar in kipar Benvenuto Cellini. Umetnino so leta 2003 ukradli iz muzeja, tri leta zatem pa so jo nepoškodovano dobili nazaj.

Poleg Solnice zbirka vključuje eksponate, kot so doprsni kipi iz marmorja in brona ter jedilni servis cesarice Marije Terezije iz zlata, ebenovine, porcelana, kremena in biserovine. Med bolj nenavadne artefakte v zbirki pa sodijo različni mehanski globusi, ure vseh vrst in avtomati za pivske igre.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin