SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mazzinijeve kolumne zbrane v knjigi

1

termometer

 | Foto:
Izšla je nova knjiga Mihe Mazzinija z naslovom Če ti ni kaj prav, se pa izseli!, v kateri so zbrane kolumne, ki jih je Mazzini med majem 2010 in junijem 2011 pisal za Planet Siol.net.

Priljubljene kolumne Mihe Mazzinija, ki smo jih eno leto objavljali na našem portalu, so zdaj zbrane na enem mestu, v knjigi z naslovom Če ti ni kaj prav, se pa izseli! Mazzini je serijo kolumn na Planet Siol.net začel pisati maja lani, prvotno pa naj bi bile posvečene tehnologiji. Vendar kot pravi sam, ni dolgo zdržal pri tej temi. "Priznam – prestar sem, da bi razmišljal ozko, o lastnostih neke naprave. Če že, me zanima širši vpliv tehnologije na družbo in način, kako jo sprejemamo."

In nadaljuje: "Hitro sem naredil še korak proč, v smer, ki me je vedno zanimala: iz programiranja naprav v način, kako smo sprogramirani ljudje. Danes je jasno, da posebni slovenski geni ne obstajajo, torej smo sprogramirani kulturno. Slovenstvo je naš osnovni program in vsi odraščamo v njem. Hkrati pa o lastnem osnovnem programiranju sploh ne razmišljamo in ga tudi najtežje odkrijemo. Kakšen izziv! Če bi se mi pisanje posrečilo, bi moral bralec stvari, ki so tako vsakdanje, da jih niti ne opazi več, zagledati v novi luči in se zdrzniti nad njihovo neobičajnostjo. Presodite sami."

Računalniški strokovnjak Miha Mazzini, ki je pred kratkim dobil nagrado Puschart za kratko zgodbo That Winter, je letos postal doktor znanosti na programu Antropologija vsakdanjega življenja na Institutum Studiorum Humanitatis v Ljubljani. Njegove knjige so izšle v osmih jezikih, spisal je scenarija za dva nagrajena celovečerna filma in je redni član Evropske filmske akademije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin