Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2012,
8.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 17. 7. 2012, 8.02

8 let

Maestro Samo Hubad praznuje 95. rojstni dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Starosta slovenskih dirigentov Samo Hubad se je v svoji dirigentski karieri posvečal predvsem glasbi 19. in 20. stoletja, posebno mesto pa so zavzemala dela sodobnih slovenskih avtorjev.

Bil je direktor SNG Opera in balet Ljubljana ter šef dirigent Slovenske filharmonije in Simfonikov RTV Slovenija. Največje uspehe je dosegel v obdobju skoraj dve desetletji trajajočega dirigiranja Simfonikom RTV Slovenija, ki so bili v njegovem času najboljši takratni jugoslovanski orkester. Sicer je Hubad prepričal z interpretacijami simfoničnih in opernih del ter kot izkušen poznavalec glasbenih slogov vse do najmodernejših smeri. Znan je bil po širokih gestah in močnem poustvarjalnem izrazu.

Samostojno gostoval v večini evropskih držav in Aziji V operi in baletu SNG v Ljubljani je dirigiral v obdobju od 1942 do 1958 ter bil med letoma 1948 in 1952 tudi direktor. V letih od 1959 do 1964 je bil stalni gostujoči dirigent Opere in baleta ter Filharmonije v Zagrebu, od 1947 do 1966 pa šef dirigent Slovenske filharmonije. Od 1966 do 1980 je bil šef dirigent Simfonikov RTV Slovenija, po letu 1979 pa je še redno dirigiral v Operi in baletu SNG Maribor. Kot eden redkih slovenskih dirigentov je hkrati samostojno gostoval malodane v vseh evropskih državah in Aziji.

Prejemnik častnega znaka svobode RS Za svoje delo je bil večkrat nagrajen. Leta 1948 je prejel zvezno nagrado, je tudi trikratni prejemnik male Prešernove nagrade in dobitnik nagrad na festivalih jugoslovanske glasbe na radiu za najboljše interpretacije. Leta 2002 je bil imenovan za častnega člana Slovenske filharmonije, istega leta je prejel tudi srebrni častni znak svobode RS.

Med številnimi posnetki za različne radijske in televizijske arhive ima za seboj tudi izjemno bogato diskografijo, med njimi pa za Radio Slovenija prednjačijo kompletni arhivski posnetki številnih oper, kot so Tosca, Madame Butterfly, Don Kihot, Črne maske, Trubadur, Ero z onega sveta, Faust, Orfej in Evridika.

Pod Hubadovo taktirko so leta 1957 na oder prvič po praizvedbi leta 1929 postavili opero Črne maske, biser primorskega skladatelja Marija Kogoja. Opera, ki so jo letos ponovno postavili na oder v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) v Mariboru, bo drevi - tokrat pod taktirko Uroša Lajovica - na ogled v Cankarjevem domu. Predstava je del programa Festivala Ljubljana.

Samo Hubad se je rodil znani glasbeni družini, pevki Jerici Dolenc ter pevskemu pedagogu in zborovodji Mateju Hubadu. Kompozicijo in dirigiranje je študiral na domači glasbeni akademiji pri Slavku Ostercu in Danilu Švari. Po diplomi se je izpopolnjeval v Salzburgu pri H. Schmeidlu in Carlu Zecchiju, zasebno pa še pri Vaclavu Talichu v Pragi.

Ne spreglejte