SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Made in China

4

termometer

Ste slišali, da bodo ponovno zgradili berlinski zid? Do 13. oktobra si lahko v atriju ZRC SAZU v večernih urah ogledate, kaj so na provokativno vprašanje odgovorili prebivalci in obiskovalci Berlina.

Projekt Made in China, ki ga sestavljata dokumentarec in videoprojekcija ostankov berlinskega zidu, se ukvarja z vprašanjem zidov, ki se nekaterim prebivalcem Evropske unije zdijo stvar preteklosti, čeprav je takšno optimistično razmišljanje daleč od dejanskega stanja. V projektu zavoda za umetniško produkcijo KITCH so Lana Zdravković, Vesna Vravnik in Nenad Jelesijević prebivalce in obiskovalce Berlina postavili pred sicer izmišljeno napoved, da bodo ponovno gradili berlinski zid.

Nejevera anketirancev sicer morda kaže na njihovo razgledanost, a hkrati na optimistično zaslepljenost z zahodno demokracijo in evropskimi inštitucijami, ki po njihovem mnenju kaj takšnega naj ne bi dovolila. Pa je to res? Evropska unija se danes že ščiti pred "tujci" z vrsto zidov, z ogradami v Ceuti in Melilli v Španiji, v začetku leta je Grčija na primer zagrozila, da bo na meji s Turčijo postavila obzidje, schengensko območje pa je že zaščiteno z nevidnim zidom v okviru sistema Frontex. Zidovi so del vsakdana na južni meji ZDA z Mehiko, na zahodnem bregu med Izraelom in Palestino, Uzbekistan je praktično z vseh strani obdan z zidovi in ograjami. Če večina Evropejcev fizičnih zidov nima ravno pred očmi, so takšne in drugačne ograje žal del našega vsakdana.

Made in China, ki je namenoma postavljen v atriju Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, torej na javnem prostoru in ne v galeriji, tako skozi umetniško postavitev gledalca vabi k razmišljanju o stvareh, ki jih večina prebivalcev EU jemlje za samoumevne. Odzivi anketirancev, ki so pogosto zabavni, ponujajo vpogled v klimo evropskega velemesta, kjer se postavitev zidu zdi smiselna le v primeru ustvarjanja novih delovnih mest, čeprav je prav ekonomska logika eden od poglavitnih motivov postavljanja zidov, ali pa v turistične namene. Kot pravi soavtorica projekta Lana Zdravković, jo je naivnost anketirancev zdrznila, ko se je spomnila na nejevero prebivalcev Sarajeva tik pred bombardiranjem leta 1992, ki do zadnjega niso verjeli, da se kaj takega lahko pripeti prav njim.

Oznaka Made in China, ki je danes vseprisotna, opozarja na poglavitni motiv postavljanja zidov, ki imajo morda res politične učinke, a se za njimi, tako avtorji razstave, skrivajo dobičkonosni motivi.

Videoinstalacijo si lahko v atriju ZRC SAZU ogledate vsak dan do 13. oktobra med 19. in 23. uro.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin