Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2013,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 5. 3. 2013, 11.49

8 let

LGL bo sodeloval pri projektu izmenjave lutkovnih znanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lutkovno gledališče Ljubljana je s partnerskima gledališčema, češkim Divadlo Drak in estonskim NUKU Theater pridobilo razpisna EU sredstva iz programa Kultura s projektom izmenjave lutkovnih znanj.

Projekt bo omogočil izmenjavo tradicionalnih in sodobnih znanj med izdelovalci lutk. Izdelovalec lutk je v Evropi deficitaren poklic.

V Evropi ne obstaja dovolj specializiranih študijev s področja izdelave lutk, ki bi omogočali izmenjavo in sistematično raziskovanje tovrstnih znanj. V Sloveniji izdelovalci lutk največkrat prihajajo iz vrst likovnih in gledaliških akademij ter drugih tehničnih smeri. Običajno pa se znanje o izdelavi lutk prenaša od starejših lutkovnih mojstrov na mlajše kolege znotraj posameznih ustanov, so sporočili iz LGL.

Ključni del projekta evropske mreže EPKE (The Employment Prospects in the Knowledge Economy) je omogočiti izmenjavo lutkovnih znanj z gostovanjem delovnih skupin oziroma posameznikov, ki s svojim delom sodelujejo pri izdelovanju lutk za ustanove, ki so povezane v EPKE. S tem se veča mobilnost izdelovalcev lutk ter omogoča neposredno pridobivanje znanj iz lokalnih okolij.

Drugi del projekta EPKE bo potekal v obliki skupnih seminarjev, ki jih bo vsako leto organizirala po ena izmed ustanov v mreži EPKE. Seminarji bodo odprti širšemu krogu izdelovalcev lutk. Njihov namen bo osvetliti določeno lutkovno izdelavo s strokovnim sodelovanjem gostujočih posameznikov. Projekt bo tako omogočal sistematičen pristop k ohranjanju tradicionalnega lutkovnega znanja pri izdelavi scenskih izvedb ter pregled sodobnih lutkovnih znanj pri izdelavi scenskih izvedb z novimi materiali in tehnologijami.

Iz evropskih sredstev je LGL skupaj s češkim in estonskim gledališčem prejel 200.000 evrov.

Ne spreglejte