SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Lakota po umetnosti in kulturi" - že 20.000 izkaznic

2

termometer

Akcija "Lakota po kulturi in umetnosti" obstaja pet let, sprožila sta jo dunajski Schauspielhaus in Konferenca o revščini s ciljem, da bi revnejšim omogočili brezplačen dostop do umetnosti in kulture.

Zdaj ima izkaznico za prost dostop do gledališča in drugih kulturnih prireditev že 20.000 državljanov.

Število uporabnikov narašča Število lastnikov takšnih izkaznic raste tako rekoč vsak dan. "Ni razloga, da bi ljudem odtegnili dostop do kulturne ponudbe le zato, ker nimajo denarja zanjo," meni Martin Schenk iz organizacije "Armutskonferenz". Opozarja, da finančna kriza razmere lahko še poslabša. Na Dunaju je trenutno zaradi revščine prizadetih 137.000 prebivalcev.

V projekt vključenih 122 kulturnih institucij

Leta 2003 je bilo gledališče Schauspielhaus še osamljeno, zdaj je v akcijo vključenih že 122 velikih, srednjih in majhnih kulturnih institucij v prestolnici in njeni okolici. Izkaznice za prost dostop do kulturnih dogodkov izdajajo na 169 socialnih in karitativnih točkah, kot so nevladne organizacije, socialni centri in podobno. Delijo jih posameznikom, ki živijo pod pragom revščine oziroma prejemajo socialno pomoč, minimalno pokojnino ali nujno socialno pomoč. Vsako leto jim razdelijo približno 25.000 vstopnic.

Dunajskemu zgledu so se pridružila tudi druga avstrijska mesta

Akcijo podpira mesto Dunaj. Poleg tega so sprožili dobrodelno kampanjo, prek katere obiskovalci kulturnih institucij lahko sofinancirajo akcijo "Lakota po kulturi in umetnosti". Imajo pa tudi že posnemovalce: dunajskemu zgledu so se priključile avstrijske zvezne dežele Salzburg (2005), Štajerska (2006), Zgornja Avstrija (2007) ter letos še Predarlberško in Tirolska. Pobudniki so še poudarili, da akcija odmeva tudi v tujini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin