Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2012,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 9. 11. 2012, 18.22

8 let

Kdo je danes?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Galeriji sodobne umetnosti Celje so včeraj odprli drugi trienale mlade umetnosti. S premiernimi deli se predstavlja izbor umetnikov, ki so na začetku institucionaliziranega sistema.

Premiera, ki je bila v Celju prvič organizirana leta 2009, prek javnega poziva mladim umetnikom omogoča predstavitev in prestop v javno in institucionalizirano umetnostno sfero. V današnjem času je namreč na žalost tako, da umetnika in umetnino potrdi institucija. A tudi pod njenim okriljem je umetnik pred velikimi izzivi današnjega časa. Sodobni čas fluidno zaznamuje tudi pretočno umetnost, lahko bi rekli, da gre za eno področje človekovega udejstvovanja, kjer je vsega preveč. Preživetje in predstavitev v galeriji pa je v poplavi vizualnega velik uspeh za vsakega mladega in še neuveljavljenega umetnika. Na Premiero 2012 so se uvrstili Nevena Aleksovski, Matija Brumen, Maša Gala, Jernej Jemec, Meta Kastelic, Nataša Košmerl, Stojan Kneževič, Matej Pečnikar, Adrijan Praznik, Saša Šuštar, 3kolektiv, Sanja Vatić, Brina Torkar Križaj, Tadej Vindiš in Klemen Zupanc. Avtorsko in starostno raznolika skupina umetniških imen gledalcu predstavlja mlad, a zrel in suveren umetniški pogled v umetnost. Vsa dela na razstavi so podoba trenutnega stanja sodobne družbe in posameznikovega položaja v njej. Tokratna Premiera predstavlja 16 umetnic in umetnikov, izbranih prek odprtega razpisa, ki ga je v letošnjem letu objavil Center sodobnih umetnosti Celje. Odprti razpis je bil namenjen mladim ustvarjalcem, ki so na začetku svoje profesionalne poti ali končujejo študij na umetniških šolah doma in v tujini.

Projekt Premiera je zasnovan kot trienale, njegov cilj pa je kontinuirano spremljanje in predstavljanje aktualne sodobne vizualne produkcije, ki nastaja med mladimi umetniki v slovenskem prostoru. Poleg predstavitve mladih avtorjev je poglavitni namen projekta opaziti dogajanje, ki narekuje sveže pristope in metode dela, ter nove vsebinske usmeritve, ki vodijo do premikov na področju sodobne vizualne umetnosti.

Maja Hodošček, kuratorka druge ponovitve trienala, je v spremljevalnem katalogu opozorila na Groysovo tezo, ki pravi, če lahko po Duchampu vse postane umetnost, potem lahko vse postane predmet umetniškega izobraževanja. Ideja ali koncept je tista koncentrična točka, ki generira nove oblike in metode dela na področju izobraževanja. Umetniki na razstavi namreč prihajajo iz različnih izobraževalnih okolij. Ne glede na institucionalizirano izobraževalno podlago danes še vedno šteje ideja, ki se v umetnostnem delu akumulira in nadgrajuje z jasno avtorjevo izjavo v formi.

Obširna in izjemno dobro postavljena razstava se tematsko deli na več delov. Gledalec se že na začetku zaleti v votle skulpture Sanje Vatić. Desubjektivizirani delavci nas vpeljejo v polje družbeno angažirane umetnosti. Kritična do sistema sta tudi prostorska postavitev Adrijana Praznika in dokument umetniške skupine 3kolektiv. Od angažiranih izjav se pomikamo proti intimnim zgodbam in pripovedim. Te v svojih delih predstavljata Nataša Košmerl in Brina Torkar Križaj. Subtilno delo povezujeta z osebno izkušnjo materinstva. Različna čustvena stanja v ekspresivnih fotografijah kaže tudi Tadej Vindiš. Fotografska serija Horizont je avtoportret umetnika.

Z najnovejšo serijo fotografij je predstavljen tudi bolje poznan Matija Brumen. Vsebina dela obravnava okrašeno stanovanjsko sosesko v novoletnem času. Sodobno fotografijo predstavlja v obliki svetlobnih objektov, ki tehnološko spominjajo na televizijske ali računalniške zaslone.

Dela na Premieri 2012 povezuje težnja po komunikaciji s širšim okoljem, v katerem nastajajo. Razstava je priložnost, da lahko dela spregovorijo in se vključijo v širši bivanjski sistem. Predvsem pa umetnostna dela po besedah Maje Hodošček opozarjajo na dejstvo, da sodobna umetnost ni nevtralna, ampak vpeta v družbena, politična in ekonomska razmerja. Razstavo spremlja katalog, ki ga je ob tej priložnosti izdal Zavod Celeia – Center sodobnih umetnosti Celje.

Ne spreglejte