Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2013,
9.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dunajski filharmoniki

Torek, 1. 1. 2013, 9.01

8 let

Kaj početi 1. januarja? Kaj drugega kot prisluhniti Dunajskim filharmonikom ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po tradiciji bo današnji prvi dan novega leta zaznamoval koncert Dunajskih filharmonikov, ki z glasbo dinastije Strauss v neposrednem prenosu voščijo vsemu svetu.

Za dirigentskim pultom bo stal avstrijski dirigent Franz Welser-Möst, glasbeni direktor Dunajske državne opere in glasbeni direktor Clevelandskega orkestra.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe. Z njim želijo ne le ponuditi muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine, temveč kot glasbeni veleposlaniki Avstrije tudi voščiti svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru.

Program koncerta je vsako leto v največji meri posvečen plesnim skladbam dunajske skladateljske rodbine Strauss, dopolnjuje pa jih sorodna glasba drugih skladateljev. Tokrat bo tako mogoče slišati še glasbo Franza von Suppeja, Richarda Wagnerja, Josepha Hellmesbergerja, Josepha Lannerja in Giuseppeja Verdija.

Franz Welser-Möst dirigiral že na poletnem koncertu filharmonikov v Schönbrunnu Dirigent Franz Welser-Möst bo na novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov dirigentsko paličico vihtel drugič po letu 2011. Njegovo sodelovanje z Dunajskimi filharmoniki je sicer odlično že od njegovega debija leta 1998. Poleg številnih koncertov v domovini in tujini je leta 2010 filharmonike dirigentsko vodil tudi na poletnem koncertu v dunajskem dvorcu Schönbrunn.

Novoletno glasbeno voščilo z Dunaja neposredno prenašajo televizijske in radijske postaje v več kot 70 državah po svetu. Ogledati si ga bo mogoče tudi na drugem programu TV Slovenija.

Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so Dunajski filharmoniki izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti pozneje.

Ne spreglejte