Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
14.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dunajski filharmoniki

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 14.23

7 let, 12 mesecev

Nacistična preteklost dunajskih filharmonikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dunajski filharmoniki so se odzvali na očitke, da v svojih arhivih skrivajo temne, z nacisti povezane skrivnosti in dovolili dostop trem zgodovinarjem.

Ob januarskem novoletnem koncertu, katerega tradicija izhaja še iz nacističnega obdobja, so v ugledni glasbeni ustanovi obljubili, da bodo končno odgovorili na očitke o svoji temni nacistični preteklosti. V svoje arhive so spustili tri neodvisne zgodovinarje, ki so ta konec tedna, na čelu z Oliverjem Rathkolbom, objavili nekaj preliminarnih ugotovitev, poroča New York Times.

Očitki se nanašajo predvsem na častni prstan, ki so ga filharmoniki leta 1942 podarili Baldurju von Schirachu, nekdanjemu vodji organizacije Hitlerjugend in takratnemu guvernerju Dunaja ter Arthurju Seyss-Inquartu, avstrijskemu in po okupaciji še nizozemskemu premierju. Schiracha so nato obsodili na 20 let zapora zaradi zločinov proti človeštvu, saj je pomagal pri deportaciji deset tisočev dunajskih Judov v poljska taborišča, Seyss-Inquart pa je bil zaradi vojnih zločinov obsojen na smrt.

Kdo je dostavil nadomestni prstan? Schirach je svoj prstan izgubil, zato mu je odposlanec dunajske filharmonije po izpustitvi iz zapora konec leta 1966 dostavil nadomestnega. Izvirni prstan naj bi leta 1945 vzel nek ameriški vojak, skrivna naloga odposlanca, ki je dostavil nadomestek, pa je bila razkrita šele leta 2004, ko je Schirachov sin Richard to omenil v svoji knjigi.

Očitki so zato leteli predvsem na Clemensa Hellsberga, predsednika filharmonije in nekdanjega arhivarja, ki hkrati v orkestru igra violino in je tudi sam sprožil zgodovinsko preiskavo. Hellsbergu so celo očitali, da je zgodbo prikrival do leta 1992, ko je izdal knjigo o orkestru, vendar pa naj dokazov o nadomestnem prstanu v arhivu ne bi bilo, saj naj bi po njih prej brskali že novinarji. Hellsberg je tako pretekli teden za avstrijske medije povedal, da tudi sam do leta 2000, ko so posredovali nekateri zgodovinarji, ni imel dostopa do vsega arhivskega gradiva. Pa vendar je bil Hellsberg kljub očitkom prvi, ki je spregovoril o nacistični preteklosti ustanove, ki jo vodi, leta 2000 je na primer organiziral spominski koncert v čast žrtvam avstrijskega Mauthausna.

Richard von Schirach v svoji knjigi ni razkril identitete odposlanika, ki je dostavil nadomestni prstan, je pa vodja najnovejše preiskave Rathkolb povedal, da je našel zanesljiv vir, ki je pripravljen razkriti odposlanikovo identiteto. Ta bo znana 10. marca, ko bodo na avstrijski televiziji premierno predvajali dokumentarec o dunajskih filharmonikih v obdobju nacizma. Dokumentarec o dunajski filharmoniji, ki ji hkrati očitajo neenakomerno zaposlovanje in napredovanje ženskih glasbenic, razkriva tudi povezave z dunajsko opero, v kateri so pred kratkim našli dokumente, ki vsebujejo korespondenco med tamkajšnjim basistom in predsednikom filharmonikov Wilhelmom Jergerjem, ki je bil član tako nacistične stranke kot SS, in Leopoldom Kainzem, ki je ustanovil skrivno nacistično celico v državni operi.

Več kot polovica članov filhamornije včlanjenih v nacistično stranko Od 123 aktivnih članov dunajske filharmonije leta 1942 naj bi bilo kar 62 včlanjenih v nacistično stranko, dva pa v SS. To pomeni, da je bil delež nacistov v filharmoniji večji od polovice. V preliminarnem dokumentu tako izpostavljajo ekstremni primer trobentarja Helmuta Wobischa, ki se je nacistom pridružil leta 1933, SS pa leto pozneje. Delal je kot vohun in zbiral podatke o glasbenikih. Skupaj z Jergerjem sta bila odpuščena kmalu po vojni, sam pa se je vrnil v ustanovo leta 1947 in šest let pozneje postal njen direktor.

Wobisch je svoje nacistične aktivnosti po vojni skušal prekriti celo tako, da je najemal dobro znane judovske glasbenike, na primer dirigenta Leonarda Bernsteina, ki je Wobischa imenoval "moj najljubši naci". Celotno poročilo o nacistični preteklosti filharmonikov bo objavljeno 12. marca na spletni strani ustanove.

Ne spreglejte