Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 3. 2012,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osamosvojitev

Sobota, 17. 3. 2012, 16.30

8 let

Grafenauer o 25. obletnici 57. številke Nove revije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Literat in nekdanji glavni urednik Nove revije Niko Grafenauer je spregovoril o 25. obletnici izida 57. številke Nove revije, ki je dvignila veliko prahu.

O tem je govoril v prilogi V soboto časnika Večer.

V 57. številki so bili objavljeni prispevki za slovenski nacionalni program, nekaj njihovih avtorjev pa je nato sodelovalo pri oblikovanju slovenske ustave.

Letošnja 25-letnica njenega izida je minila tiho Ta znamenita številka Nove revije je izšla februarja 1987. Letošnja 25-letnica njenega izida pa je minila tiho, brez posebnih obeleževanj. "Ko zdaj pregledujem prispevke v 57. številki, se ob nekaterih tezah in ugotovitvah ne morem načuditi, kako daljnosežne so bile za tisti čas, saj so kot proevropska opcija pomembne in formativno veljavne tudi v tem zgodovinskem trenutku," je presodil literat.

Grafenauer je v petih točkah orisal kulturni in politični pomen znamenite številke. Med drugim se je tedaj več avtorjev povsem različno opredelilo, da ni več razlogov za obstanek Slovenije v Jugoslaviji, pozivali so k osamosvojitvi Slovenije in zamenjavi totalitarnega partijskega režima z demokracijo.

"Včasih se sprašujem, ali tu ne gre samo še za eno obliko slovenskega samomora" Grafenauer je v pogovoru za prilogo Večera dejal, da se je minulega četrt stoletja podrugačila tako kulturna in politična vloga Nove revije kot njen koncept in "duhovni habitus", saj je po 300. številki, ki je izšla leta 2007, dokončno prenehalo delovati uredništvo, ki je bilo zraven pri 57. številki.

Tedaj je Grafenauerja na mestu glavnega urednika revije nasledil Brane Senegačnik, ki se po Grafenauerjevih besedah pri svojem uredniškem poslu ubija z nemogočimi materialnimi razmerami, ki krepko otežujejo izhajanje mesečnika. "Včasih se sprašujem, ali tu ne gre samo še za eno obliko slovenskega samomora, za kar pa Senegačnik, ki ima gradiva za več številk v predalu, še zdaleč ni nič kriv." Literat si želi, da bi revija ponovno zadihala: "Prepričan sem, da se bo našla primerna rešitev, ko bodo po finančni plati na mizo položene vse karte."

"Ko je bila slovenska država samo privid, smo zanjo kar naprej rinili z glavo v zid" Svoj pogled na Slovenijo pred 25. leti in danes je Grafenauer strnil v epigram: "Ko je bila slovenska država samo privid, smo zanjo kar naprej rinili z glavo v zid. Zdaj, ko jo imamo, ne umišljeno, ampak pravo, se pa iz dneva v dan bolj držimo za glavo."

Ne spreglejte