Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2013,
12.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2013, 12.37

8 let, 5 mesecev

Franco lahko ostane v hladilniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Špansko sodišče je razsodilo v dobro umetnika Eugenia Merina. Sodni epilog je doživelo njegovo delo Always Franco.

Španski kipar Eugenio Merino je leta 2012 izdelal kip z naslovom Always Franco, v katerem je podobo nekdanjega diktatorja Franca potisnil v hladilnik. Na umetniško gesto je odgovorila Francova fundacija, ki jo vodi diktatorjeva hčerka Carmen Polo Franco. Kmalu po predstavitvi kipa na madridskem sejmu sodobne umetnosti je Merina tožila zaradi blatenje dobrega imena španskega generala, za to pa zahtevala18 tisoč evrov odškodnine.

A sodišče je presodilo v dobro umetnika in odločilo, da je delo Always Franco legitimna oblika izražanja. Zahtevo po odškodnini je zavrnilo in se odločilo v zagovor svobodi izražanja.

Merino, ki se je rodil nekaj mesecev pred smrtjo Francisca Franca leta 1975, je v intervjuju za The Art Newspaper povedal, da je njegov primer pokazal, da Španija razume svobodo izražanja in ustvarjanja. Podobo Franca je umestil v hladilnik, ker diktator živi tudi po svoji smrti. Ne dobesedno, seveda, temveč v španskem trenutnem političnem sistemu, poudarja umetnik Merino.

O provokaciji v umetnosti pravi, da je ta v njo vpisana. Dodaja, da provokacija pravzaprav izhaja iz gledalca, ne umetniškega dela.

Fidel v hladilniku Coca-Cole Franco pa ni edini voditelj, ki ga je Merino potisnil "na hladno". Fidela Castra je na primer Merino dal v hladilnik z napisom Coca-Cola. Nič drugega ni doletelo niti Mao Cetunga in Huga Cháveza. Nastala je tudi že skica za kip Always bin Laden.

Ne spreglejte