Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 9.32

8 let

Festival Pranger letos švedsko in rockersko obarvan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rogaška Slatina bo ta konec tedna središče slovenske poezije, saj odpira vrata že 7. Festival Pranger, butični festival, ki ne privablja množic, ampak pozornega bralca in poslušalca.

Festival Pranger, ki ga organizira Kulturno-umetniško društvo Pranger, je zaživel v krajih, ki so zgodovinsko in kulturno zaznamovani s prangerji, srednjeveškimi sramotilnimi stebri. Od tod izvirata ime festivala in njegova simbolna ideja: pesniško besedo na javnem prostoru izpostaviti kritiki, prevajalski moči, literarno-teoretski analizi in presoji bralca.

Jagodni izbor slovenske in švedske poezije Že sedmo srečanje pesnikov, kritikov, prevajalcev in ljubiteljev poezije, ki bo od 1. do 4. julija 2010 potekalo v Rogaški Slatini, na Sladki Gori in v Rogatcu, bo postreglo s srečanji, z okroglimi mizami in branji. Tudi letos bo Festival Pranger predstavil devet najzanimivejših slovenskih pesniških zbirk preteklega leta po izboru treh vrhunskih literarnih kritikov in premišljevalcev poezije: Mete Kušar, dr. Davida Bandlja in dr. Braneta Senegačnika. "Poetike, ki so jih izbrali, so spet zelo različne, in kar nas najbolj veseli, je dejstvo, da ima Pranger možnost govoriti tudi o poetikah, ki so morda kdaj spregledane ali pa šele vstopajo v slovenski prostor poezije," je povedala Lucija Stupica, predsednica KUD Pranger.

Festival bo nadaljeval lani začeto tradicijo Severnoevropske petletke in v soje žarometov postavil švedščino. Prevajalska okrogla miza bo obravnavala prevode slovenske poezije v švedski jezik, tako skozi temo samih prevodov izbranih pesmi iz zbirk 7. Festivala Pranger v obliki prevajalske delavnice pod vodstvom dr. Nade Grošelj kot tudi skozi predstavitev švedskega literarnega prostora. Izbranim pesnikom letošnjega festivala se bodo pridružile švedske pesnice Marie Silkeberg, Hanna Nordenhök in Linn Hansén ter Barbara Žvirc, izbranka partnerskega festivala Urška, ki bodo z njimi nastopile v petek zvečer v Dvorcu Strmol v Rogatcu ter v soboto na zaključni prireditvi na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini.

Poezija & rock Tradicionalna tematska okrogla miza z naslovom Poezija & rock bo v debato potegnila rockerje in pesnike Xenio Jus, Petro Kolmančič, Mateja Krajnca in dr. Toneta Kregarja, domačina iz skupine MI2. Z voditeljem Goranom Č. Potočnikom, ki rock opredeljuje kot mainstreamovsko rockovsko godbo in tudi kot alternativne in subkulturne položaje, bodo razpredali o "pravih" pesnikih iz rockerskih vod in o rockerjih med pesniki, se vprašali o branosti Antologije slovenske rokovske poezije in o prepletu poezije in popularne godbe ter razmišljali o zanimanju za rock poezijo v akademskih vodah. Piko na i sobotnega poetično-rockerskega večera bo s koncertom v Rogaški Slatini pristavila samosvoja, v glasbo zaljubljena skupina Terrafolk.

Ne spreglejte