Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
18.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 18.52

8 let, 5 mesecev

Dogodki Festivala Lent začeli teči brez soglasja okoljevarstvenikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Organizatorji Festivala Lent so dopolnili vlogo za soglasje za prireditve v mariborskem Mestnem parku in jo danes poslali republiškemu zavodu za varstvo narave.

Tam so pojasnili, da bodo zadevo čim prej preučili in "verjetno podali takšne pogoje, da bo škoda čim manjša". Festival je kljub temu danes začel teči, tudi v parku.

Po navedbah zavoda jim je Narodni dom Maribor vlogo za soglasje za festivalske dogodke v parku poslal šele 18. junija. Ocenili jo kot nepopolno, saj v vlogi ni bilo navedeno niti, kakšni bodo dogodki in infrastruktura. Zaradi tega so v četrtek zaprosili za dopolnitev vloge, to pa so prejeli danes ob 11. uri.

"Po pregledu vloge in ogledu postavljenih objektov in ureditev v parku bomo verjetno podali takšne pogoje, da bo škoda (v kolikor je to še mogoče) za rastje in park čim manjša, oziroma da bo po zaključku festivalskih aktivnosti ustrezno sanirana. Poudarjamo pa, da bi bilo ob upoštevanju določenih usmeritev, škodljive vplive v parku v veliki meri mogoče preprečiti, vendar je za to res potrebno pravočasno sodelovanje, predvsem pa tudi upoštevanje teh pogojev in usmeritev," so pojasnili na zavodu za varstvo narave.

Posebej so poudarili, da niso proti aktivnostim v mariborskem Mestnem parku, kot jim je to očital vodja festivala Vladimir Rukavina. "Številne prireditve, dogodke in aktivnosti je v parkih mogoče izvajati, kar kažejo tudi izkušnje in primeri iz tujine, vendar je pri tem potrebno upoštevati nekatere omejitve oziroma usmeritve." Med drugim so izpostavili, da so v parku števila stara drevesa, ki so lahko, predvsem v času poletnih neurij, nevarna.

Spomnili so, da mora soglasje k festivalskim aktivnostim v parku dati tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, česar pa ta po njihovih podatkih še ni storil. Na omenjenem zavodu niso odgovorili, prav tako so bili s pojasnili skopi na mariborski občini.

Festival Lent naj bi že leta 2010 potekal brez soglasja zavoda za varstvo narave Tako ni znano, ali je občina dala dovoljenje za dogodke v parku, ki so se v praksi danes že začeli. V skladu z zakonom bi pred izdajo dovoljenja morala pridobiti pozitivno mnenje tako zavoda za varstvo narave kot zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Na zavodu za varstvo narave so omenili, da so težave bile že v prejšnjih letih. Festival Lent naj bi že leta 2010 potekal brez soglasja zavoda za varstvo narave in s tem tudi brez veljavnega dovoljenja občine.

Festival Lent se je pričel danes dopoldne z dvigom festivalske zastave v središču mesta, kjer je bil med drugim prisoten tudi predsednik republike Danilo Türk.

Ne spreglejte