Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
7.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 7. 6. 2013, 7.55

8 let, 5 mesecev

Danes mineva 170 let od smrti nemškega pesnika Hölderleina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Danes mineva 170 let od smrti nemškega pesnika Johanna Christiana Friedricha Hölderleina (1770-1843).

Hölderlein je kot pesnik nemškega idealizma združil klasiko in romantiko. Opeval je domoljubje, ljubezen, prijateljstvo, radost in žalost ter predvsem nasprotje med idealom in stvarnostjo v raznličnih pesniških oblikah.

Nesrečna ljubezen ga je pognala po Evropi Hölderlein se je rodil v Lauffnu ob Neckarju. Študiral je teologijo v Tübingenu, a se je odpovedal duhovniški službi in postal domači učitelj. Leta 1796 se je zaljubil v ženo bankirja Gontarda Susette, ki jo je v pesmih ovekovečil kot Diotimio. Po boleči ločitvi je potoval po Evropi. Leta 1802 so se pri njem že začeli kazati znaki duševne bolezni. Omračenega uma je od leta 1807 do smrti živel v Tübingenu.

Zgled je iskal v antiki V prvem obdobju je ustvarjal pod vplivom nemškega pesnika Friedricha Gottlieba Klopstocka, pozneje pa je zgled iskal pri antiki.

Za njegova glavna dela štejejo roman v pismih Hyperion, oder der Eremit in Griechenland (Hyperion ali puščavnik v Grčiji), dramski fragment Der Tod des Empedokles (Empedoklova smrt), prevoda Sofoklejevih dram Antigona in Ojdip ter zbirko pesmi Gedichte (Pesmi).

Mnogo njegovih pesnitev so odkrili po njegovi smrti, njihov pomen pa ocenili šele na začetku 20. stoletja, navaja Veliki svetovni biografski leksikon.

Ne spreglejte