Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2011,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 21. 10. 2011, 13.37

8 let

Ciril Zlobec: Pavček je bil simbol radoživosti in življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Tone Pavček je bil simbol radoživosti in življenja in kljub temu, da je hudo bolan deset mesecev preživel v bolnišnici, ne morem verjeti, da ga ni več," je dejal pesnik Ciril Zlobec.

"Tone Pavček je bil simbol radoživosti in življenja in kljub temu, da je hudo bolan deset mesec preživel v bolnišnici, ne morem verjeti, da ga ni več," je ob smrti uglednega pesnika, predvsem pa Človeka z veliko začetnico, za Planet Siol.net dejal pesnik Ciril Zlobec, ki je s Pavčkom sodeloval pri nastanjanju pesniške zbirke Pesmi štirih iz leta 1953.

Pahor: Pavčkov opus bo živel naprej s prihodnjimi generacijami Premier Borut Pahor je družini Toneta Pavčka v imenu slovenske vlade izrazil globoko sožalje ob nenadomestljivi izgubi. Po Pahorjevih besedah je Pavček zapustil čudovit opus del, ki bodo živela naprej tudi s prihodnjimi generacijami, jim vlivala pozitivno energijo ter, kot je Pavček zapisal v svoji pesmi, "odganjale sence".

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, je poudaril, da bo v spominu ostal tudi njegov nastop na Kongresnem trgu 8. maja leta 1989, ko je odločno prebral Majniško deklaracijo in v imenu vseh Slovencev zahteval suvereno državo slovenskega naroda.

Türk: Odšel eden najbolj žlahtnih slovenskih pesnikov Tudi predsednik republike Danilo Türk je ob smrti Pavčka izrekel njegovi družini in prijateljem sožalje. Poudaril je, da je odšel eden najbolj žlahtnih slovenskih pesnikov ter velika osebnost slovenske kulture, politike in javnega življenja, ki je neizbrisno vtkan v temelje samostojne in neodvisne države Slovenije.

"Tone Pavček je bil človek, ki si ga moral spoštovati in imeti rad. Ne le zaradi njegove umetnosti, pač pa tudi zaradi človeške širine, topline in pokončnosti, ki jo je izžareval skozi svoje delo in življenje. Bil je velik pesnik, odličen prevajalec, izjemna osebnost slovenske kulture in topel, prijazen človek. Vedno je znal najti pravo besedo, znal je tudi prisluhniti, razumel je duh časa ter zmogel dovolj poguma in modrosti, da je javno ubesedil tisto, kar so mnogi le slutili," je zapisal Türk.

Kot je spomnil, je Pavček prebral Majniško deklaracijo, kar ga označuje za "nekakšen skupni imenovalec osamosvojitvenega vrenja v slovenskem narodu". Pavček je v sebi združeval in ubesedoval vse energije in vsa hotenja Slovencev, ki so se oblikovala skozi zgodovino. Pripada mu posebno mesto v zgodovini Slovenije, ki se ga bo, kot so še sporočili iz predsednikovega kabineta, vedno spominjala z veseljem in spoštovanjem.

Jesih: Pavček je vselej znal odgnati čemer in malodušje Predsednik Društva slovenskega pisateljev ter pesnik in prevajalec Milan Jesih se bo svojega "pevskega tovariša" Toneta Pavčka spominjal kot človeka, ki je s svojo silno vznesenostjo nad življenjem vselej znal odgnati čemer in malodušje. Tone Pavček se je z radoživimi in sijajno napisanimi pesmimi neizbrisno vpletel v slovensko poezijo. Neprecenljiv je kot pesnik za otroke. Vsi smo njegovi dolžniki za prevode največjih imen ruske poezije 20. stoletja, je ob pesnikovi smrti dejal Jesih.

Pisatelji se spominjamo let njegovega zglednega predsedovanja našemu društvu. Ne bomo pozabili na njegov civilni, državljanski pogum v času, ko nam je bil najbolj potreben."

Založba MIŠ: Bil je srčen, izjemen človek "Ponosni in hvaležni smo, da nam je svojo poezijo v izdajo zaupal tako vrhunski literat," so zapisali v založbi MIŠ, kjer so izdali Pavčkova dela Ana in Bučko – Abecerimarija, Juri Muri po Sloveniji, Romeo in Julija, Po morju plava kit, Pesmi in leta ter Majhnice in majnice. "S svojimi pesmimi, v katerih bo živel večno, je mladim sporočal, naj prisluhnejo ptičjemu ščebetu in v njem slišijo najpomembnejše: da smo majhni kot mravlje in veliki kot ocean in da v nas proslavlja sonce svoj rojstni dan. Tone Pavček ni bil samo izjemen pesnik, bil je srčen, izjemen človek."

Ne spreglejte