Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
15.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 11. 6. 2013, 15.09

8 let, 5 mesecev

Branje pesnice Alje Adam na multikulturnem finskem festivalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na mednarodnem festivalu The World Village v Helskinkih, z močno človekoljubno intenco, se je na pesniškem odru, organiziranem prvič letos, predstavila tudi slovenska pesnica Alja Adam.

Mednarodni festival The World Village, ki se v središču Helsinkov v organizaciji več nevladnih organizacij odvija že od leta 1995, v ospredje že od vsega svojega začetka postavlja preplet umetnosti, kulture in družbenega aktivizma. Poudarek na pomenu človekovih pravic, strpnosti in multikulturalizmu spremljajo festivalski program skozi vsa leta, pri čemer pa v vsaki izmed njegovih izdaj še posebej podčrtajo kakšno izmed tem. V preteklosti so se tako že posvetili vprašanju reševanja revščine, klimatskim spremembam, letos pa so obravnavali izkušnjo strpnega multikulturalizma in sprejemanja različnih vrednot bivanja. Veliko pa je bilo govora tudi o revščini, predvsem v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Pesniški oder Mednarodnemu festivalskemu programu, ki ga oblikujejo glasba, gledališče, ples, cirkus in druge umetniške dejavnosti, so letos prvič priključili tudi poezijo. V Pesniškem svetu, kot so poimenovali ta del programa, so poleg finskih ustvarjalcev gostili tudi avtorje iz Irana, Španije, Italije, Rusije in Iraka, iz Slovenije pa pesnico Aljo Adam.

Z nastopi na pesniškem odru, namenjenem branju poezije in pesniškim performansom, ki ga je koordinirala ena od osrednjih literarnih agencij v Helsinkih, Helsinki Poetry Connection, so organizatorji želeli doseči, da bi tudi pesniki sodelovali pri aktualizaciji družbenih vsebin oziroma njihovi transformaciji, vlogo razširitve festivalskega programa opisuje Alja Adam. Poleg tega je namen festivala tudi povezovanje različnih umetniških disciplin in druženje umetnikov z vsega sveta.

In kako svojo izkušnjo sodelovanja na festivalu še opisuje pesnica Alja Adam? "Branje je potekalo v odkritem šotoru pri kipu književnika Aleksisa Kivija. Na festivalu sem predstavila svoje novejše pesmi v prevodu Kari Klemela. Občinstvo je pesmi dobro sprejelo, sama pa sem prvič uspela slišati, kako zvenijo moje pesmi v finščini. Ja, finski jezik mi je všeč, ritmičen z veliko poudarki in pavzami. Na sploh je bilo vzdušje na festivalu fantastično, prežeto s posebno energijo, ki ga lahko ustvari samo mešanje in spajanje različnih kultur, različnih vonjav, ki so se vile iznad stojnic s hrano. Posebnost tega festivala je tudi poudarek na hrani, ki jo pripravljajo kuharji in kuharice z vsega sveta."

Ne spreglejte