SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija odlikovala zgodovinarja Vodopivca

4

termometer

Avstrijski veleposlanik v Slovenji Erwin Kubesch je podelil avstrijski častni križ za znanost in umetnost slovenskemu zgodovinarju Petru Vodopivcu.

Vodopivcu so odlikovanje podelili "za velike zasluge za poglobitev odnosov med Avstrijo in Slovenijo in za širše znanstveno sodelovanje med slovenskimi in avstrijskimi zgodovinarji", so sporočili z veleposlaništva.

Številna leta tesno povezan z Avstrijo Profesor Vodopivec je kot eden mednarodno najpomembnejših zgodovinarjev že številna leta tesno povezan z Avstrijo, poudarjajo v utemeljitvi priznanja. Kot gostujoči profesor na univerzah v Celovcu in Gradcu se je vse od začetka posvetil zastavljanju vprašanj, ki so bila po vsebini edina deželam in družbam nekdanje Avstro-Ogrske. V 70. letih 20. stoletja se je Vodopivec zavzel tudi za to, da so se vrata Knafljeve ustanove odprla za številne mlade zgodovinarje in študente drugih študijskih smeri, in jim posredno omogočil brezplačno bivanje na Dunaju, še poudarjajo v utemeljitvi podelitve priznanja.

Profesor Vodopivec se je posvetil tudi intenzivnemu sodelovanju z avstrijskimi kolegi, kar je bilo kasneje vzpodbuda za širše sodelovanje med slovenskimi in avstrijskimi zgodovinarji. Bil je tudi pobudnik in član leta 2001 ustanovljene slovensko-avstrijske komisije zgodovinarjev in njihovega projekta "Avstrija in Slovenija v 20. stoletju", katere zaključki so objavljeni tako v nemškem kot v slovenskem jeziku, še poudarjajo v utemeljitvi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin