Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2012,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2012, 17.00

8 let

Ateljeji z mladostniško energijo, entuziazmom in uspehi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mestna občina Ljubljana je leta 2005 odprla šest novih bivanjskih ateljejev. Na območju novih Poljan so nastali prvi namensko načrtovani in grajeni umetniški ateljeji z bivalnimi prostori.

Tandemska predstavitev ateljejskega dela Do zdaj je Žiga Kariž zamenjal veliko ateljejev, a je ta, v katerem trenutno deluje, po njegovih besedah med kakovostnejšimi ustvarjalnimi prostori. Svojo umetniško produkcijo zdaj ustvarja v ateljeju, ki si ga deli z Viktorjem Bernikom. Tandemska izkušnja, da si dva umetnika delita ustvarjalni prostor, je v našem prostoru prej izjema kot pravilo. Modernistični individualizem v tem prostoru daje prednost kolektivnemu vzdušju, kjer se tvori diskurz o umetnosti in ohranja komunikativno delovno vzdušje. V izrabi prilagajanja ateljeja je živ govor ob umetnostnem delu in njegovem nastajanju namreč zelo pomemben.

Žiga Kariž je delaven v dveh službah, ki jih opravlja v ateljejih. Na eni strani na Rjavčevi poučuje študente slikarstvo, popoldne pa svoj umetniški poklic živi in opravlja v delovnem ateljeju. Vzporedno se ukvarja z več različnimi projekti, ki se med seboj ne prepletajo, pa tudi ne izključujejo. Tako kot vsak uspešen umetnik se tudi Kariž spreminja. Njegovo delo nima kontinuitete, ampak nenehno išče nove izzive in si želi novih izkušenj, povezanih s slikarstvom oziroma s sodobno umetnostjo. V serialnosti tako išče premike in odmike, ki so povod za novo serijo del oziroma projekte.

Klasična slika se v sodobnem pogledu umetnika in tudi gledalca povezuje z različnimi mediji. Čeprav ta lahko ostaja v klasičnem formatu, je del medijskega in tehnološkega napredka trenutnega časa. Slika kot del predmetnega sveta ostaja v vlogi podobe, ki jo nosi dvodimenzionalni nosilec z nadgradnjo sporočila, ta zamaje klasično dojemanje umetnosti. Tako neklasična v pozitivnem pomenu in sodobna pa je tudi slika ali raje kar umetniški projekt Žige Kariža.

Žiga Kariž je pred kratkim sklenil samostojno razstavo v Mali galeriji Ganes Pratt. Javnosti je bil na ogled njegov zadnji razstavni projekt, ki ga je avtor naslovil La Mariee Shit Yeah in ustvaril v ateljeju na Novih Poljanah v Ljubljani. Na prvi pogled delo označeno z absurdom, nelogičnim in povsem neprimernim, je pozornemu gledalcu puščalo dovolj oprijemljivih mest, skozi katera je lahko v delo vstopil in ga s svojo domišljijo in vedenjem o zdajšnji umetnosti ter njeni polpretekli zgodovini tudi dokončal.

Žiga Kariž s svojim že več kot dve desetletji dolgim ustvarjanjem pripada mlajši generacij uspešnih umetnikov. Z barvo, podobami in vsebinami je neposreden in vsebinsko vpet v trenuten čas posredovanja podobe, ki jo posreduje prek najrazličnejših vizualnih zaslonov in je z njo angažiran in v nenehnem stiku z realnim dogajanjem v življenjskem sistemu. Na slikarskem platnu se plastijo različne podobe, intervencije barve, ki jih nadgrajujejo včasih tudi besede in tisk.

Čeprav je slikarstvo Žige Kariža slikarstvo neštetih podob, ki jih lahko v realnem življenju srečujemo na vsakem koraku, v poplavi materialnega in vizualnega, z izrabo v najrazličnejših medijih izražanja in upodabljanja, umetnik išče svoje gradivo tudi med predmetnim svetom. Očitna uporaba ready made se kaže že pri uporabi podob, s katerimi v tehniki kolaža zapolnjuje svojo slikovno površino in uporabo potrošnih artiklov v umetnosti.

Umetnika, ki si delita atelje, sta oba po izobrazbi slikarja in delujeta v mediju slike. Vzporedna produkcija dveh subjektov v enem prostoru je po mnenju Kariža za umetnika vzpodbudna. V procesu dela si lahko izmenjujeta mnenja in s tem tudi napredujeta. "Ko umetniki v našem prostoru končajo akademijo, kjer je praksa skupnih ateljejev dolgoletna stalnica, z vstopom v profesionalno produkcijo običajno delujejo v samostojnih ateljejih, če si seveda to lahko privoščijo. V drugih okoljih, na primer v New Yorku, je skupinski atelje precej ustaljena praksa."

V MSUM Žiga trenutno sodeluje na razstavi Draga umetnost, kjer razstavlja s kolegoma Janez Janša. V Mariboru pa na pregledu slovenske umetnosti zadnjih sto let predstavlja serijo slik, naslovljenih Nova politika slike. Serijo 12 del, na katerih Kariž vsebino udejanja tudi z besedilom, dopolnjuje še skupinsko delo Triglav na Triglavu.

Ne spreglejte