Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 13. 5. 2014, 14.20

8 let

Deloholičarka, ki vztraja, dokler ideja ne dobi oblike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko dobim kakšno novo idejo, me zagon in adrenalin držita pokonci, dokler ideja ne dobi oblike v lesu, pripoveduje Maja Orehek.

Zgodba o Majinem ateljeju se je začela že pred nekaj časa, ko so Majo Orehek navdušile kocke s svojo preprosto obliko in multifunkcionalnostjo in jih je želela uporabiti namesto slikarskega platna.

"Želja je bila, da bi zaradi svoje uporabnosti našle prostor med pohištvom in da bi s pisanimi poslikavami risale nasmeh na obraz, poživile dom in opominjale na lahkost in lepoto življenja," pojasnjuje Maja.

Ko prevladuje ljubezen do lesa Maja pripoveduje, da je v življenju že marsikaj počela, vendar pa se vedno vrača k ustvarjanju iz lesa. Poleg lesa pa jo veseli še raziskovanje in zbiranje informacij in tako je ugotovila, da je Slovenija več kot Portorož, Bled in Krvavec. "Lahko je tudi Idrija, Abitanti in Brusnice. Raziskovanje Slovenije je ena od mojih strasti. Pomembna pa mi je tudi družina. Je moj vir energije," pravi ustvarjalka.

Živahni motivi na uporabnih izdelkih Unikatni izdelki so oblikovani predvsem iz lesa pa tudi drugih naravnih in umetnih materialov. Kot pove Maja, so narejeni s srcem in s pozitivno energijo, tako kot lesene kocke tudi druge izdelke povezujeta dekorativnost in uporabnost.

Izdelki so ročno poslikani s pisano živahnimi motivi. Maja inspiracijo išče v življenju princesk ali svetu nagajivih živali, lahko pa tudi spremeni geometrijske vzorce v elegantne zloženke oblik. Pri tem se predaja sanjanju, mešanju, raziskovanju, preizkušanju, iskanju …

Kakšni izdelki sploh nastajajo? V Majinem ateljeju nastajajo lesene kocke, ki se posamezno lahko uporabljajo v najrazličnejše namene: kot mizica, stolček, nočna omarica, predalnik, prostor za shranjevanje igrač in copatov, lahko pa jih položite eno na drugo in nastanejo knjižne police ali kuhinjske omare.

Velike lesene kocke se lahko zložijo v omaro, kjer so shranjene kuharske knjige, pravljične knjige in knjige o potovanjih. Ko pa dobimo majhne in velike goste, ki pri vhodu najdejo leseno kocko, polno copat, pa to omaro razstavimo v posamezne kocke in dobimo veliko dodatnih prostorov za sedenje in odlaganje kave in kakava.

Žepna lesena ogledalca, ki nastajajo v Majinem ateljeju, so namenjena tako velikim kot malim damicam. Narejena so iz lesa in ročno poslikana z živahnimi motivi, ki so največkrat pomladni, včasih poletni ali pa zasanjano jesenski. Velikost je ravno pravšnja za v toaletno torbico ali torbico.

Ure so narejene iz lesa in ročno poslikane. Vzorčki so pisani in živahni in so odsev Majine domišljije ali trenutnih barvnih in oblikovnih trendov.

Klopi in skrinje so namenjene shranjevanju in sedenju, na primer shranjevanju knjig in sedenju ob branju ali pa shranjevanju čevljev in copatov in sedenju ob obuvanju in sezuvanju. Skrinje imajo najraje otroci, saj jim je živahna poslikava motivacija za pospravljanje igrač na svoje mesto. Klopi in skrinje nudijo učinkovit izkoristek tudi najmanjšega kotička.

"Kadar ustvarjam, vem, da sem na pravi poti" Maja ustvarja za vsakogar, ki v stanovanje želi vnesti individualnost, barvo, živahnost, toplino in malce otroškosti. V zadnjem obdobju največ ustvarja za mlade družinice, ki želijo prihod princese in princa obeležiti tudi s črkami za na vrata ali pa s personalizirano leseno skrinjo s poslikavo, v katero lahko shranijo igrače.

"Vedno več ljudi podpira ročno delo, vedno več pa nas je tudi tistih, ki podpiramo slovensko. V veselje pri mojem delu mi je tudi to, da na pot dobim različne ljudi, ki mi v določenih trenutkih nudijo kakšno novo življenjsko izkušnjo, lekcijo ali pa rešitev, ki jo prav v tistem trenutku potrebujem. Dajejo mi zagon in energijo, včasih mi pa tudi povrnejo vero v to, da sem na pravi poti," sklene Maja.

Ne spreglejte