Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Danaja Oblak, nosecka.net

Petek,
22. 9. 2023,
10.24

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

nosečnost novorojenček dojenček dojenje Prihaja dojenček

Petek, 22. 9. 2023, 10.24

6 mesecev, 3 tedne

Kako pravilno pristaviti dojenčka?

Danaja Oblak, nosecka.net

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
dojenje, dojenček, novorojenček | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dojenje je ena izmed najbolj naravnih in hkrati najbolj zapletenih izkušenj, ki jih lahko doživi nova mama. Medtem ko je dojenje instinktivno, je pravilno pristavljanje dojenčka k prsim ključnega pomena za uspešno dojenje. Pravilno pristavljanje ne vpliva le na količino mleka, ki ga dojenček dobi, ampak tudi na zdravje matere.

Pravilno pristavljanje je ključno za uspešno dojenje. Če je dojenček pravilno pritrjen, bo lahko učinkovito sesal in spil zadostno količino mleka. To ne zagotavlja le tega, da bo dojenček dobil vse potrebne hranilne snovi, ampak tudi spodbuja proizvodnjo mleka. Poleg tega pravilno pristavljanje zmanjšuje tveganje za bolečine v bradavicah, zamašitev mlečnih vodov in mastitis, ki je vnetje dojk.

Kako doseči pravilno pristavljanje?

Položaj matere

Izbira pravega položaja je prvi korak k pravilnemu pristavljanju. Najbolj znani položaji so križno dojenje, dojenje na boku in dojenje v naročju. Vsaka mama je drugačna, zato je pomembno, da najdete položaj, ki vam je najbolj udoben.

dojenje, dojenček, novorojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Položaj dojenčka

Pomembno je, da je dojenček pravilno usmerjen k dojki. Njegova glava, vrat in telo naj bodo v eni liniji. Dojenčkova usta naj bodo široko odprta in njegova spodnja ustnica naj bo obrnjena navzven.

Prijem dojke

Pomembno je, da dojenček dobi dober prijem dojke. To pomeni, da mora v usta vzeti ne le bradavice, ampak tudi večji del obroča okoli bradavice, znanega kot areola. To omogoča boljše sesanje in manj bolečin za mater.

Znaki pravilnega pristavljanja

Ko je dojenček pravilno pritrjen, boste opazili, da so njegovi gibi sesanja ritmični in da lahko slišite zvok požiranja. Njegova usta bodo široko odprta in njegove ustnice bodo obrnjene navzven. Poleg tega boste opazili, da je vaša dojka po dojenju mehkejša, kar je znak, da je dojenček izsesal mleko.

dojenje, dojenček, novorojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako prepoznati težave?

Če doživljate bolečine med dojenjem, je to lahko znak nepravilnega pristavljanja. Drugi znaki vključujejo razpokane ali boleče bradavice, zamašene mlečne vode ali znake mastitisa. V takih primerih je priporočljivo, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem ali svetovalcem za dojenje.

Pogoste težave pri dojenju

Včasih se lahko pojavijo težave, kot so boleče bradavice, zastoj mleka, vnetje prsi (mastitis) ali težave pri pravilnem prijemanju dojke. V takih primerih je ključno, da si mamice poiščejo ustrezno pomoč in podporo. V Sloveniji imamo srečo, da imamo dobro razvito mrežo svetovalcev za dojenje in dobro poučeno zdravstveno osebje, ki zna zagotoviti pravo pomoč.

dojenje, dojenček, novorojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Težave s pristavljanjem: Dojenček se mora pri dojenju pravilno prisesati na dojko, kar pomeni, da ima v ustih tako bradavico kot del obroča okoli bradavice. Nepravilno prijemanje lahko povzroči boleče bradavice in neučinkovito dojenje.

Zastoj mleka: To se zgodi, ko mleko ne izteka iz prsi pravilno ali hitro. Zastoj mleka lahko povzroči boleče in otekle prsi. Pravilno praznjenje prsi, masaža in topli obkladki lahko pomagajo.

Mastitis (vnetje prsi): Mastitis je vnetje dojke, ki ga pogosto spremljata zvišana telesna temperatura in slabo počutje. Če sumite na mastitis, se posvetujte z zdravnikom, saj je lahko potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Premajhna ali prevelika proizvodnja mleka: Nekatere matere lahko proizvajajo premalo ali preveč mleka. Oboje je stresno, vendar obstajajo tehnike in pristopi, ki lahko pomagajo uravnavati proizvodnjo mleka.

dojenje, dojenček, novorojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Razpoke na bradavicah: Če so bradavice razpokane ali krvave, to lahko povzroči bolečino med dojenjem. Če imate težave, je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom za dojenje, ki vam lahko svetuje o pravilnem prijemanju in skrbi za bradavice.

Težave z zavrnitvijo dojke: Dojenček lahko v določenih primerih zavrača dojko. To je lahko posledica nepravilnega prijemanja, pretiranega vnosa mleka ali tega, da se je dojenček navadil na stekleničko.

Neprijetno črpanje mleka: Črpanje mleka je lahko neprijetno, če črpalka ni pravilno nastavljena ali če se mati ne počuti sproščeno. Pomembno je, da črpalka dobro ustreza in da je mati v udobnem položaju.

Težave s spanjem in utrujenostjo: Dojenje je lahko izčrpavajoče, še posebej če dojenček pogosto potrebuje hranjenje ponoči. Pomembno je, da mati poskrbi za dovolj počitka, kar lahko pomeni spanje, ko dojenček spi, ali da si izmenjava nočno hranjenje s partnerjem, če je to mogoče.

dojenje, dojenček, novorojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dvig ali padec teže pri dojenčku: Če dojenček ne pridobiva teže, kot je pričakovano, ali če izgublja težo, je to lahko znak, da ni dovolj hranjen. Če imate tovrstne skrbi, se posvetujte s pediatrom ali strokovnjakom za dojenje.

Motnje pri izločanju mleka: Nekatere matere lahko doživijo težave s tem, ko se mleko ne izloča enakomerno ali pa je izločanje mleka prepočasno. To lahko povzroči frustracije pri dojenčku in stres pri materi.

Sesalna zmeda: To je stanje, pri katerem dojenček ne more pravilno sesati ali se zmede med dojenjem in hranjenjem s stekleničko. Dojenčki, ki se hranijo na oba načina, se lahko navadijo na manjši napor, ki je potreben pri steklenički, in zato zavračajo prsni bradavici. To lahko povzroči stres in frustracije pri materi in dojenčku. Če se srečujete s to težavo, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za dojenje, ki vam lahko svetuje, kako najbolje obravnavati to težavo.

dojenje, dojenček, novorojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pravilno pristavljanje in prepoznavanje težav pri dojenju sta ključnega pomena za uspešno dojenje in zdravje tako matere kot dojenčka. Z upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov in tehnik lahko dosežete pravilno pristavljanje in s tem zagotovite, da bo vaša izkušnja dojenja čim bolj pozitivna. Dojenje je resda naravni proces, vendar to ne pomeni, da je vedno preprosto. Vsaka mamica je unikatna, prav tako vsak dojenček, zato je pomembno, da najdete tisti način in položaj, ki vam najbolj ustrezata.

Vendar pa je prav tako pomembno poudariti, da če dojenje ne steče tako, kot ste si zamislili, ni nič narobe. Včasih so prisotne medicinske ali druge ovire, ki dojenje otežujejo ali celo onemogočajo. V takih primerih je povsem sprejemljivo, da se odločite za hranjenje z mlečno formulo. Današnje formule so zelo napredne in zagotavljajo vse potrebne hranilne snovi, ki jih dojenček potrebuje za zdrav razvoj. Ne obsojajte se in ne dovolite, da vas obsojajo drugi. Najpomembnejše je, da je vaš dojenček zdrav, srečen in dobro prehranjen, ne glede na to, ali je to s pomočjo dojenja ali formule.

Vsaka izkušnja dojenja je edinstvena. Bodite potrpežljivi s seboj in svojim dojenčkom in ne oklevajte pri iskanju strokovne pomoči, če naletite na težave ali imate vprašanja. Dojenje je potovanje, kot vsako potovanje pa ima svoje vzpone in padce. Z ljubeznijo, podporo in pravimi informacijami lahko to potovanje naredite čim bolj gladko zase in za svojega malčka.

Za več znanja obiščite celostni program Šola za starše >

O avtorici: Danaja Oblak je ustanoviteljica priznane spletne Šole za starše in največjega izobraževalnega portala za mlade starše Nosečka.

 

Ne spreglejte