Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
8.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 8.42

6 let, 7 mesecev

Lekcija iz trgovine: Seznam živil in poln želodec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tokrat smo naše kandidate v projektu Povrni si svojo postavo povabili kar v trgovino, kjer so skupaj z Nupo strokovno sodelavko Polono Bauer sestavljali zdrave dnevne obroke.

Naši kandidati se počasi poslavljajo od strogega dietnega prehranjevanja z Nupo dietno prehrano v zelo nizkoenergijski dieti, saj bodo po osmih tednih Nupo 360° programa v svoje jedilnike pričeli vključevati tudi ostalo zdravo prehrano.

Da jih v prihodnje pri izbiri hrane ne bi spet zaneslo na slabe razvade, jim je Polona Bauer pokazala nekaj trikov, s katerimi se bodo držali zdravega načina prehranjevanja in hkrati potešili tudi potrebe po svojih najljubših kulinaričnih pregrehah.

Pridružila se jim je tudi Nina Maurovič Zdravemu šopingu se je pridružila tudi Nupo ambasadorka Nina Maurovič, ki je pred leti prav s pomočjo Nupo dietne prehrane shujšala več kot 40 kilogramov.

Sprehod med bogato obloženimi policami je bil za naše kandidate malo drugačna izkušnja, saj so v nakupovalno košaro zlagali samo živila s skrbno načrtovanega zdravega nakupovalnega listka. Na ta način se izogibamo impulzivnim nakupom.

Več obrokov, manj prenajedanja Naši kandidati so po šestih tednih spremembe življenjskega sloga dosegli že veliko, tehtnica vsak teden beleži nižje kilograme, skupaj so jih stopili že kar 45.

"Z Nupo dietno prehrano sem se navadila predvsem to, da se prehranjujem večkrat na dan. Včasih sem namreč jedla največ dvakrat na dan. To je bila moja največja napaka," je med izbiranjem izdelkov razložila Nina Maurovič, ki se danes zaveda, da se z rednim vnosom hrane skozi ves dan izogiba preobilnim obrokom, ki so bili največkrat preveč kalorični, mastni in nezdravi. Nini je prikimala tudi Nuška Drašček, ki vedno znova rada poudari, kako ji je Nupo spremenil življenje, saj je postala tudi bolj disciplinirana. "Z Nupo izdelki malice niso več težava," sta skoraj v en glas izjavili obe Nupo zvezdnici. Izdelki Nupo imajo namreč stalno mesto v njuni torbici.

V trgovini je bilo polno dražljajev Sprehod med trgovinskimi policami je bil za Boštjana, Bernardo, Jožico in Nuško pravi izziv, saj so bili izpostavljeni različnim dražljajem. Jožico so najbolj premamili nezdravi prigrizki, ki jih je Polona odsvetovala, saj so polni nasičenih maščob in kalorij. "Z vrečko mastnih prigrizkov dobite več kot 500 kalorij in ogromno maščob brez vseh hranilnih sestavin."

Namesto nezdravih vrečk krompirčka je zato Jožici priporočila narezano zelenjavo, korenček ali kumare, ki jih lahko brez slabe vesti pomalica tudi pred televizijo. Dober nadomestek nezdravih prigrizkov so tudi različni oreščki, ki vsebujejo veliko zdravih maščob, vendar seveda le pest in ne celo vrečko.

Bernardina šibka točka pa so sladke gazirane pijače. "Ali veste, da je v enem decilitru sladkane pijače sedem gramov sladkorja?" Pitje sladkanih in gaziranih pijač je čisto nepotrebno in nekoristno. Polona zato priporoča naravno vodo ali različne čaje brez sladkorja. Tudi z naravnimi sokovi moramo biti zmerni do max. 2dcl dnevno.

Ob pogledu na police s sladkarijami so se najbolj pocedile sline Nuški in Boštjanu, ki sta velika sladkosneda.

Sladkarijam se naši kandidati v prihodnosti sicer ne bo treba popolnoma odpovedati, vendar je nujno, da se naučijo izbirati prave. "Namesto navadnih piškotov izberite raje polnozrnate, ki so manj sladki in bolj hranljivi." Pomembno je tudi poznavanje vrednosti različnih čokolad. "Preverite deklaracijo na izdelkih. Niso pomembne samo kalorije. Temna čokolada ima manj sladkorja in maščob, zato je boljša izbira kot mlečna."

Čeprav so bile police s sladkarijami zelo vabljive, pa tako Nuška kot Boštjan opažata, da v zadnjih tednih ne čutita več takšne velike potrebe po sladkem. "Včasih sem lahko pojedel celo čokolado, zdaj mi zadostuje samo en košček tu pa tam," nam zaupa Boštjan, podobno pa občuti tudi Nuška: "Tudi meni zadostuje samo en košček, saj mi je čokolada postala presladka. Tega sem res vesela."

Vsebino omogoča Nupo

Ne spreglejte