Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
7.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 23. 6. 2011, 7.18

8 let, 5 mesecev

V Živo zgodovino na Stari grad Celje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Stopite v časovni stroj in se za obzidjem celjskega gradu v družbi vitezov, lokostrelcev, Hermana II. Celjskega in Barbare Celjske odpravite v srednjeveško grajsko zgodovino.

Srednjeveško grajsko dogajanje Živa zgodovina na Starem gradu Celje tudi letos ob koncih tedna vabi na vzpetino nad Celjem – knežjim mestom. Vsako nedeževno soboto in nedeljo do konca oktobra lahko od 10. do 18. ure podoživite srednjeveško grajsko dogajanje, prav tako pa lahko do konca avgusta vsako nedeljo ob 17. uri Stari grad Celje "prečešete" v družbi lokalnega turističnega vodnika. Vodstvo in prikaz grajskega utripa sta vključena v ceno dnevne vstopnice na grad, ki znaša dva evra.

Animacijo na celjskem gradu izmenično izvajata dve srednjeveški skupini, ki se jima občasno pridružita tudi Herman II. Celjski, grof, pod vodstvom katerega je rodbina Celjskih dosegla svoj prvi vrhunec moči, in njegova najmlajša hči Barbara Celjska. Zgodovino Starega gradu Celje so namreč pisali Celjski grofje, kot spomin na to mogočno plemiško družino, ki je izumrla v 15. stoletju, pa poleg legend ostaja veličasten grad … in v poletnih mesecih tudi viteški tabor. Obiskovalci lahko v taboru za grajskim obzidjem poklepetate z grajsko gospo, opazujete viteza med mečevanjem, zmotite lokostrelca med napenjanjem loka ali občudujete požiralca ognja. Da ne bo ostalo samo pri opazovanju, lahko potežkate meč, poskusite viteško čelado ali se z grajskim lokostrelcem pomerite v ciljanju slamnate tarče. Novost letošnje ponudbe, ki se obeta konec junija, je tudi postavitev kovačije.

Na Friderikov stolp, Grmado in Celjsko kočo

Povzpnete se lahko še na obnovljen Friderikov stolp, v katerega je zaradi neodobravanja ljubezni z Veroniko Deseniško po legendi dal Herman II. zapreti svojega sina Friderika II., sicer pa je grajske prebivalce varoval pred napadalci. Temačne stopnice ter svetlobni in zvočni učinki vas bodo pospremili do razgledišča, kjer se lahko ob jasnih dneh naužijete razgleda na tretje največje slovensko mesto in vrhove Posavskega hribovja.

Razgled na Celje z okolico si lahko, če imate dodatno uro ali dve časa, pohodno obutev in željo po hribolazenju, privoščite tudi na bližnjih vrhovih Posavskega hribovja. Izhodišče za vzpon na Grmado (722 m) sta Zagrad (položna in strma pot) ali Zvodno (zahtevna pot skozi Hudičev graben). Sosednjo Celjsko kočo (652 m) pa lahko prav tako osvojite iz Zagrada (lahka označena pot) ali Zvodnega (zahtevna pot skozi Hudičev graben), z nje pa se povzpnete še do poraslega Tolstega vrha nad Celjsko kočo (834 m).

Ne spreglejte