Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 4. 2014,
14.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milano Lexus

Nedelja, 27. 4. 2014, 14.07

7 let, 12 mesecev

Tranzitna umetnost modne prestolnice, ki ji vladajo motoristi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če se boste ob načrtovanju počitniških oddihov odločili, da boste obiskali eno izmed svetovnih modnih prestolnic, Milano, je vredno razmisliti predvsem o načinu prevoza od ene do druge znamenitosti.

V začetku aprila se je v sicer pregovorno modni prestolnici, Milanu, odvil teden oblikovanja, ki smo ga obiskali v okviru Lexusovega natečaja. Med več kot tisoč prijavljenimi so izbrali dva zmagovalca, ki sta svoji oblikovalski rešitvi nato tudi predstavila, saj jima je prav zmaga finančno omogočila izdelavo prototipa.

Stereotipi držijo? Včasih so celo premili Poleg samega obiska Milana pa smo se namenili preveriti tudi, kako poteka promet v drugem največjem italijanskem mestu, ki šteje nekaj več kot milijon prebivalcev. Stereotipi o italijanskih cestah so se sicer pokazali za resnične že takoj ob prestopu meje na Fernetičih, dokončno pa smo jih občutili šele v tesnih ulicah glavnega mesta Lombardije.

Hibrid obljublja vožnjo po mestu le na elektriko Na panoramski potep po mestu smo se odpravili z Lexusovim terencem, hibridom RX 450h, ki je zaradi elektromotorja odličen tudi v prometnih situacijah, ki jih predstavlja mesto. Zastoji, počasne kolone, veliko zaviranja in pospeševanja tako ne predstavljajo pretirane obremenitve za okolje, kot tudi ne za denarnico.

Ob previdni vožnji nam je tako uspelo, da smo dvajsetkilometrsko razdaljo po ulicah Milana v večji meri prepeljali le zahvaljujoč se elektromotorju, ki je poleg eksplozivne odzivnosti ob lahkem pritisku na stopalko tudi tako tih, da so v novejše modele Lexusovih hibridov dodali celo umetno generiran zvok motorja, da ob vsej tej nežnosti le ne bi zaspali.

Motorist na milanskih cestah je bog Če bi si mislili, da bo vožnja po milanskih ulicah problematična le zaradi gostega prometa, smo se zmotili. Tramvaji, avtobusi, neprevidni pešci in agresivni vozniki avtomobilov niti do kolen ne sežejo še agresivnejšim motoristom, ki se na vsak način poskušajo vriniti med tebe in tistih dvajset centimetrov, ki ločijo ogledalo avtomobila od stene verjetno nekaj stoletij stare zgradbe.

Gre sicer za že znano zgodbo s tednov mode, ko manekenke od ene do druge modne revije prepeljejo kar vozniki na skuterjih, saj bi se sicer ob prometnih zamaških, ki so v tem mestu ob določenih urah stalnica, lahko poslovile od dela na več modnih revijah v enem dnevu.

Realnost vožnje je, da je treba biti ves čas pozoren na motoriste, ki sem ter tja izvedejo še kakšen kaskaderski trik in za las uidejo gotovi nesreči.

Za hitri ogled kar s podzemno Če se tako želimo izogniti stresu, ki ga predstavlja vožnja na neznanem terenu, se je pametneje odločiti za javni prevoz, ki prav tako poteka po vsem tem kaosu, ali pa mimo njega, če se odločite za spust po stopnicah v podzemlje modne metropole in "zajahate" podzemno železnico.

Izbira je sicer povsem očitna, saj se boste lahko za le štiri evre in pol kar ves dan vozili z javnim prevozom in si tako prihranili marsikatero neprijetno situacijo, ki bi ji bili priča sicer, vključno z iskanjem parkirnega mesta, ki jih, kot ste verjetno že sami ugotovili, na ulicah Milana nikakor ni dovolj za vse, kar se dnevno pomika v smeri po svojih opravkih.

Ne spreglejte