Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2017,
7.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Slovenske železnice

Natisni članek

advertorial vlak potovanje Slovenske železnice

Torek, 18. 4. 2017, 7.21

2 meseca, 1 teden

TOP sedem destinacij za poletni izlet z vlakom

Vsebino omogočajo Slovenske železnice
Vlak, potovanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Za daljše počitnice ali enodnevni izlet – potovanje z vlakom je posebna izkušnja, ki je prežeta z zabavo, raziskovanjem okolice in sproščenim vzdušjem. Predstavljamo vam sedem destinacij tega poletja, ki jih morate obvezno obiskati z vlakom.

Umirjena vožnja z vlakom, ki vam ponuja najlepše panoramske potovalne razglede – brez skrbi in predvsem z veliko možnosti za resnično dojemanje okolice. Z vlakom je vse dosegljivo in vse na dosegu roke. Naj vas tiri vodijo v raziskovanje najlepših kotičkov sveta. Mi smo za vas poiskali sedem različnih, ki jih lahko obiščete že to poletje.

Z vlakom na počitnice brez zastojev!


Zagreb mesto | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock #1 Zagreb

Na kavico, zabavno nakupovanje, ogled kulturnih znamenitosti ali večerni koncert? Vse to in še več lahko doživite v živahni hrvaški prestolnici, ki vsak dan poskrbi za kakšno novo in drugačno doživetje.

 

 

 

 Kaj si morate ogledati?

Trg bana Josipa Jelačića: Poleg kipa bana Josipa Jelačića so na trgu še Hrvaško narodno gledališče, vodnjak z imenom Studenec življenja in Univerza v Zagrebu. 

Gornji grad: Zgodovinsko jedro Zagreba velja za pomembno središče mesta, kjer sta hrvaški parlament in hrvaška vlada. Zelo zanimivo je tudi Strossmayerjevo sprehajališče.

Zagrebška katedrala ali stolnica Marijinega vnebovzetja ter svetega Štefana in Ladislava: Gre za največjo cerkev na Hrvaškem. Njeni zvoniki, ki so visoki 105 metrov, predstavljajo simbol Kaptola in celotnega Zagreba. 

Trg maršala Tita: Trg obdajajo Muzej umetnosti in obrti, rektorat zagrebške univerze, stavba Sokolskega društva, v bližini pa je tudi znameniti Muzej Mimara.

Razstava Zagreb - Dunaj okoli leta 1900: V zagrebški galeriji Klovićevi dvori bo do 7. maja na ogled razstava Izziv sodobne, Zagreb - Dunaj okoli leta 1900.  Razstava ponuja primerjavo del Gustava Klimta, Kolomana Moserja in Karla Molla z deli Vlaha Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića in številnih drugih.

V Zagreb se zapeljite z vlakom že od 9 evrov. Vozne rede vlakov, popuste in cene vozovnic najdete tukaj.

Trst | Foto: #2 Trst

Predlagamo sprehod ob morju spomladi, ko se narava šele prebuja, ali na vrhuncu poletja, ko je dogajanje v Trstu prijetno živahno in mladostniško.

Sprehodite se po ulicah, privoščite si najboljši sladoled ali pa preverite nakupovalno ponudbo mesta, ki je nekoč veljalo za pravo meko za pristen šoping.

Kaj si morate ogledati?

Piazza dell'Unita d'Italia:
Največji trg tik ob morju velja za enega najlepših v Italiji. Pravijo mu tudi dnevna soba mesta, saj je pribežališče za domačine in tujce, pravo središče vsakdanjega življenja v mestu.

Katedrala San Giusto: Katedrala velja za najpomembnejšo cerkev v mestu in stoji na istoimenskem hribu.

Kava, prežeta z zgodovino: Poskusite kavo v znameniti kavarni in slaščičarni Pirona, kjer naj bi James Joyce pisal romana Ulikses in Ljudje iz Dublina.

 
Vozovnice do Trsta stanejo 10 evrov, otroci od 6. do 12. leta starosti potujejo po polovični ceni, mlajši od šest let pa brezplačno. Več informacij najdete tukaj.

Opatija | Foto:


#3 Opatija 

Obalno letovišče, kjer se boste lahko naužili svežega zraka – ob osvežujočem koktajlu in najlepšem razgledu na Jadransko morje.

Opatija je nedvomno odlična izbira za popoln počitniški odklop.

 

Kaj si morate ogledati?

Villa Angiolina: Prečudovita vila ob parku predstavlja začetek turizma v Opatiji.

Lungomare: Slikovita sprehajalna pot ob morju poteka od kraja Voloskog do Lovrana.

Dekle z galebom: Čudovita skulptura kiparja Cara stoji na rtu in je postala pravi simbol mesta.

Hrvaška ulica slavnih: Tudi v Opatiji imajo svoj pločnik slavnih, na katerem so vpisana imena najbolj prepoznavnih Hrvatov – od Nikole Tesle, Janice Kostelić, Dražena Petrovića do Oliverja Dragojevića.
 

V Opatijo lahko iz Ljubljane z vlakom potujete že za 9 evrov, za povratno pot pa boste odšteli 18 evrov. Ker traja vožnja v eno smer približno dve uri in pol, je to čudovit enodnevni izlet z vlakom. Več informacij lahko dobite tukaj

Split | Foto:


#4 Split 

Odpravite se na počitnice v dalmatinsko prestolnico, ki je pravi raj zabave ali odlično izhodišče za nadaljnjo poletno potovanje po številnih slikovitih dalmatinskih otokih.

 

 

Kaj si morate ogledati?

Dioklecijanova palača: Palača velja za enega najbolje ohranjenih spomenikov rimske arhitekture na svetu.

Pjaca: Trg, katerega pravo ime je Narodni trg, Splitčani imenujejo kar Pjaca.

Franjevačka cerkev in samostan sv. Ante: Stojita na severni strani splitskega polotoka v uvali Poljud.

Riva: Znamenita Riva je najbolj prepoznaven del mesta, kjer je dnevni vrvež prava mešanica zabave in obmorske ležernosti.

 

 Z vlakom se zapeljite v Zagreb, tam prestopite in nadaljujte vožnjo z direktnim dnevnim ali nočnim vlakom do Splita. Cene vozovnic so od 63,80 evrov naprej. V poletni sezoni do Splita poleg rednih vlakov vozijo tudi sezonski vlaki. Več informacij dobite tukaj.

Pulj Pula | Foto:


#5 Pulj

V mesto gladiatorjev in odličnih poletnih festivalov, kjer je vse pri roki in od koder se nikakor ne boste želeli vrniti domov.

 

 

 

 

Kaj si morate ogledati?

Arena: Zgrajena je bila v 1. stoletju, istočasno z največjo in najbolj znano zgradbo te vrste – Kolosejem v Rimu.

Slavolok Sergijevcev – Zlata vrata: Zlata vrata so bila zgrajena v letih 29–27 pr. n. št., postavila pa jih je družina Sergijev.

Katedrala vnebovzetja blažene device Marije: Stoji ob glavni ulici, zgrajena pa je bila na zbirališču krščanskih vernikov v času preganjanja Cerkve (do IV. st.). Današnjo podobo je dobila v 5. stoletju.

Grad Kaštel: Grad, ki stoji na vrhu griča, je bil zgrajen leta 1630, in sicer po načrtih francoskega vojnega arhitekta Antoina de Villea. Danes v njem gostuje Zgodovinski muzej Istre.

 

Za povratno vozovnico z vlakom iz Ljubljane do Pulja boste odšteli 29 evrov. Več informacij dobite tukaj

Beograd | Foto:


 #6 Beograd

V mesto večne zabave, šopinga in slastne kulinarike. Vzemite si ves konec tedna in začutite pravi utrip Balkana.

 

 

 

Muzej Nikole Tesle: V manjšem muzej si lahko ogledate nekaj njegovih izumov.

Žur na splavih: Na znamenitih splavih, ki so zasidrani na obrežjih Save in Donave, je vedno zabavno – glasba, hrana in dobra družba.

Cerkev sv. Save: Gre za največjo pravoslavno cerkev v Srbiji.

Ulica Skadarlija: Na tej ulici boste našli največ ponudnikov hrane in gostiln z lokalnimi specialitetami.

 

 

V Beograd lahko z vlakom potujete že od 29 evorv. Več o ponudbi si lahko preberete tukaj.

Radovljica | Foto:


#7 Radovljica

Potopite se v prikupno srednjeveško mesto, po katerem so se nekoč sprehajali grofje Ortenburški, Celjski in Podvinski.

 

 

 

Kaj si morate ogledati?

Radovljiška graščina: Mogočna graščina stoji v samem mestnem jedru, v katerem so med drugim muzej in različne gostujoče razstave.

Čebelarski muzej: Poglejte od blizu, kako je videti starodavna slovenska tradicija čebelarstva.

Lectarska delavnica: V kleti gostilne Lectar boste lahko doživeli muzej v živo in pogledali v delavnico, kjer izdelujejo omamna Lecterjeva srca.

Galerija Šivčeva hiša: Galerija je na Linhartovem trgu in primerna tako za ljubitelje umetnost kot za vse tiste, ki bi radi obudili spomine na pravljice iz otroštva. Stalna razstava namreč ponuja ilustracije iz najbolj priljubljenih pravljic, drugi del galerije pa je namenjen gostujočim razstavam.

Festival čokolade: Tradicionalni sladki festival bo letos potekal od 21. do 23. aprila.

 

 

Povratna vozovnica z muzejskim vlakom, ki pelje 22. aprila iz Ljubljane v Radovljico in nazaj je 19 evrov. Cena povratne vozovnice z rednim vlakom pa je 6 evrov. Več si preberite tukaj. 

Odpravite se tudi na nepozaben izlet z muzejskim vlakom iz Celja v Podčetrtek, kjer je 6. maja Festival čokolade in vina. Povratna vozovnica z muzejskim vlakom Celje-Podčetrtek je 14,60 evrov.  Vlak po tej progi vozi vsako soboto od 22.4. do 24.6. in potem od 9.9. do 23.9.2017. Več informacij lahko preberete tukaj. 

Ne spreglejte