Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2016,
16.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Šarm el Šejk turizem Egipt

Sreda, 20. 4. 2016, 16.55

6 let, 6 mesecev

Slovenka v Šarm el Šejku: Priča smo množičnemu eksodusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Šarm el Šejk

Je Šarm el Šejk res le še senca nekdanjega priljubljenega letovišča? Pogovarjali smo se s Slovenko, ki tam živi že devet let.

V začetku aprila je veliko pozornosti vzbudil naš članek s fotografijami egiptovskega letovišča Šarm el Šejk, nekoč priljubljene in zelo obiskane turistične destinacije, ki zdaj kaže popolnoma drugačno podobo. Kako zelo se je po jesenski sestrelitvi ruskega letala spremenila tamkajšnja situacija, nam je zdaj potrdila tudi Slovenka, ki v Šarm el Šejku živi že devet let.

Rusov, ki so pred tragedijo prevladovali, zdaj ni več

"Takoj po strmoglavljenju ruskega letala se je zgodil skoraj popoln mrk. Prileteli so prazni čarterji in odpeljali tiste, ki so tu dopustovali," je povedala in dodala, da zdaj prihajajo le še čarterji iz Ukrajine, Azerbajdžana in Libanona. "Čarterjev iz Evrope in Rusije ni več, ruskih turistov, ki jih je bilo pred dogodki novembra lani največ, in Evropejcev skorajda ni, le najbolj vztrajni priletijo z rednimi linijami."

"Takoj po strmoglavljenju ruskega letala se je zgodil skoraj popoln mrk. Prileteli so prazni čarterji in odpeljali tiste, ki so tu dopustovali." | Foto: "Takoj po strmoglavljenju ruskega letala se je zgodil skoraj popoln mrk. Prileteli so prazni čarterji in odpeljali tiste, ki so tu dopustovali."

Izpad turistov je najbolj prizadel majhne trgovce in gostince

Zdaj skušajo v Šarm el Šejku pritegniti domače turiste: "A ti običajno za aranžmaje plačajo bistveno manj, poleg tega na dopustu ne nakupujejo." Izpad turističnih prihodkov je najbolj prizadel prav lastnike majhnih trgovin in stojnic ter gostince, je poudarila naša sogovornica in dodala, da so prav tako zaprti mnogi hoteli. "Zaprti so tudi nekateri supermarketi in sumim, da se bo ena od znanih verig celo umaknila iz Šarma."

Množično izseljevanje prebivalstva

Na prisilnih neplačanih dopustih je zdaj 80, morda celo 90 odstotkov ljudi, ocenjuje Slovenka, ki stanje v Šarm el Šejku spremlja od blizu. "Priča smo množičnemu eksodusu prebivalcev, celotnih družin, ki se selijo v Kairo, v druge turistične destinacije v Egiptu ali v tujini ali pa kar nazaj v svoje domovine. Predstavljajte si, da v kraju, kjer živite, in v radiju 500 kilometrov ni več služb, vi pa ste brez prihodka že polnih šest mesecev."

Trgovci in gostinci si želijo, da bi se vrnili turisti iz tujine, saj domači gosti na dopustu praviloma ne nakupujejo. | Foto: Trgovci in gostinci si želijo, da bi se vrnili turisti iz tujine, saj domači gosti na dopustu praviloma ne nakupujejo.

Oblasti so ljudi dolgo zavajale, da se turisti kmalu vrnejo

Naša sogovornica dodaja, da so egiptovske oblasti po strmoglavljenju ruskega letala dolgo zavajale tamkajšnje prebivalstvo, preden so potrdile, da je bila na letalu podtaknjena bomba. "Nato se je začelo neskončno zavajanje čakajočih in stradajočih prebivalcev v stilu: 'Zdaj pa bo kmalu konec in se turisti vrnejo.' Tako so minevali tedni in meseci," je povedala in poudarila, da življenje v Egiptu zaradi padca vrednosti valute ni več tako poceni, kot je bilo nekoč.

Slabo plačani delavci, ki delajo od jutra do večera

Sicer pa situacija za turistične delavce že prej ni bila rožnata, smo izvedeli. "Vzdrževalna dela v hotelih, strežba in podobno so rezervirana za domačine in večinoma plačana zelo slabo. Osebje preživi zaradi napitnin, ki pa so zaradi sistema 'all inclusive' postale prava redkost," je povedala. "Delavce dobesedno izžemajo, saj delajo od zgodnjega jutra do poznega večera in razen dela in prenočitve nimajo česa več od življenja v Šarm el Šejku. No, saj za kakšno pretirano družabno življenje tudi nimajo denarja."

"Osebje preživi zaradi napitnin, ki pa so zaradi sistema 'all inclusive' postale prava redkost." | Foto: "Osebje preživi zaradi napitnin, ki pa so zaradi sistema 'all inclusive' postale prava redkost."

Podobna situacija je po informacijah naše sogovornice tudi v Dahabu, še enem letoviškem kraju, kamor je treba potovati prek letališča Šarm el Šejk, medtem ko je Hurgada na boljšem, ker leži na afriškem delu Egipta, ne na Sinajskem polotoku.

"Šarm el Šejk je v nasprotju s splošnim prepričanjem zelo varen"

Ob tem pa je dolgoletna prebivalka Šarm el Šejka poudarila, da se temu kraju vendarle ne bi bilo treba izogibati. "Če primerjamo z vrvežem, ki je tukaj vladal prej, je Šarm prazen. Je pa še vedno lep in čaroben za dopustovanje, predvsem pa je v nasprotju s splošnim prepričanjem zelo varen. Letališče je postalo prava utrdba in letališka kontrola je zelo stroga," je zatrdila.

Ne spreglejte