Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
12.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 4. 7. 2013, 12.08

8 let, 5 mesecev

Na veselico s haloškimi ovcami in kozami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na Haloze se spomnimo odločno premalokrat. Ta konec tedna je glede na praznovanje, ki ga pripravljajo, odlična priložnost, da to popravimo.

Zakaj tja? Haloze, gričevnat pas med Dravskim in Ptujskim poljem ter hrvaško mejo, so še vedno nekoliko zapostavljeno območje, a so prav zato vse do danes ohranile pristen podeželski utrip in neokrnjeno naravo, zaradi česar so idealna destinacija za sproščujoče eno- ali večdnevne izlete. Tamkajšnja kulinarika je krepka mešanica štajerskih, prekmurskih in hrvaških vplivov, vinorodni griči pa obiskovalcev ne pustijo žejnih.

Zakaj zdaj? Grad Borl, zgrajen na mogočni skali v Halozah, kjer 16. poldnevnik sreča reko Dravo, je osrednja točka prireditve, ki je navdihnila tokratni izletniški predlog. Gre za Ovčje-kozji bal, ki ga v soboto prirejajo že enajstič zapovrstjo. S praznovanjem, ki ga priredijo vsako prvo soboto v juliju, slavijo živali, ki s pridnim malicanjem skrbijo, da haloška strma pobočja niso zaraščena, poskrbijo pa seveda tudi za polne krožnike.

Kaj se bo dogajalo? Društvo rejcev drobnice Haloze, prireditelji dogodka, ki se začne ob 10. uri in bo trajal ves dan, obljubljajo pester program. Člani društva bodo tako tekmovali v kuhanju golaža iz mesa drobnice, prikazali striženje ovc, razstavili svoje živali in priredili pastirske igre, ki vključujejo postavljanje ograje za drobnico, prenos mleka v škafu na glavi in metanje podkev v cilj. Ob kulturnem programu bodo razglasili naj rejca 2013, naj kuharja in rezultate pastirskih iger, seveda pa bo poskrbljeno tudi za dobro hrano, predvsem jagnjetino in kozličevino, ter hladno pijačo.

Kaj pa okolica? Če ste v Halozah in imate čas, lahko pokukate še čez mejo, v hrvaško Zagorje. Haložani in Zagorci so kot neposredni sosedje tesno povezani, govorijo podoben dialekt in so menda enako trmasti ter dobrodušni. Državna meja jih je sicer ločila, a so začeli znova tkati vezi in pred nekaj leti vzpostavili skupno turistično cono Haloze - Zagorje. Poudarjajo predvsem neokrnjeno naravo, v kateri lahko obiskovalci uživajo peš ali s kolesom, ob poteh pa je urejenih precej turističnih kmetij in vinotočev, na nekaterih je mogoče pokušati in uživati domače dobrote od kruha, mesa iz tünke, vina, sirov in še česa.

Najbolj obiskane turistične znamenitosti v turistični coni Haloze - Zagorje so Ptujska Gora, grad Borl in Donačka gora na slovenski strani ter dvorec Trakošćan, Lepoglava, arboretum Opeka in jama Vindija na hrvaški strani meje.

Ne spreglejte