Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 10. 2014,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 24. 10. 2014, 9.03

8 let

Moderno iskanje zakladov za mlado in staro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če mislite, da je lov na zaklade zanimiv le majhnim otrokom, se motite. To igro se igrajo tudi odrasli, le da ima drugačen izraz: geocaching ali, poslovenjeno, geolov.

Geocaching je moderna oblika iskanja zakladov z uporabo GPS-sprejemnikov. Beseda, ki je bila skovana leta 2000, je sestavljeni iz dveh delov. Geo izhaja iz grščine in pomeni zemlja, cache pa prihaja iz angleščine in pomeni skrivališče. Pustolovska igra, razširjena po vsem svetu, je kombinacija zabave, narave in športa. V Sloveniji smo besedo geocaching smiselno prevedli v geolov.

Kako poteka? Eden izmed geolovcev, owner (lastnik), iskani predmet skrije nekam v naravo, na hrib, v park, lahko pa tudi v mestno središče. Zaklad je pravzaprav vodotesna posoda, ki vsebuje beležko, dnevnik, v katerega se vpiše, kdo je zaklad našel. Včasih so v posodi tudi majhni predmeti za izmenjavo. Nato se posodo vrne na njeno prvotno mesto, da jo pozneje brez težav najdejo tudi drugi. Najditelj svojo najdbo vpiše na spletno stran, kjer je dobil informacije in koordinate zaklada.

Najbolj razširjena spletna stran iskalcev zakladov je www.geocaching.com. Na voljo so skrivališča za družine in majhne otroke, pa tudi zahtevnejša skrivališča, da katerih je pot daljša oziroma zahteva dodatna znanja.

Iskanje zaklada zahteva natančna navodila Kdor se želi preizkusiti v geolovu, potrebuje GPS-napravo. Najprimernejše so tiste, ki so narejene za uporabo na prostem, saj imajo boljše baterije.

Za izbrani zaklad je najprej priporočljivo pogledati na zemljevid, kje okvirno je skrit in kako se sploh pride v njegovo bližino. Preveriti je treba zahtevnost iskanja zaklada, njegov opis in velikost ter prebrati komentarje predhodnih iskalcev, saj so pogosto v pomoč. Pomagate si lahko s priloženimi slikami, ki vam razkrijejo, kakšen detajl, a pazite, da ne bo vsega preveč, saj bo tako zaklad prehitro odkrit.

Koordinate skrivališča nato vnesite v svojo GPS-napravo, vzemite s seboj opis in ustrezno obutev ter se podajte na pot. Ko pridete na cilj, je na vrsti iskanje posode. V pomoč vam bo opis skrivališča. Ko ga najdete, pa postopek že poznate.

Postavite svoj zaklad Obstaja možnost, da sami namestite svoj zaklad. Izberite mesto, ki je za vas nekaj posebnega, in vodotesno posodo. V to dajte vpisnik, pisalo in predmet za izmenjavo ter pozdravno sporočilo. Svoj zaklad/cache nato objavite na spletni strani geocaching.com. Pred objavo boste šli skozi ustaljen postopek, da se preveri, ali so bila upoštevana vsa pravila geolova. Zaklada namreč ne morete postavi na zasebna zemljišča, ne da bi prej dobili dovoljenje lastnika, ne morete ga postaviti na zaščitena območja, pravi mora biti način, kako ga postavite …

Po postavitvi zaklada in njegovi objavi na internetu ste ga dolžni tudi vzdrževati. Vsake toliko časa je treba preveriti vodotesnost škatle, napolnjenost dnevnika in delovanje pisal.

Malce zgodovine pustolovske igre GPS (Global Positioning System) je satelitski navigacijski sistem, ki se uporablja za določanje natančnega položaja in časa kjerkoli na Zemlji ali v zemeljski tirnici. GPS je bil prvotno namenjen vojaški uporabi, zato so imeli GPS-sprejemniki za civilno rabo selektivni sprejem in manjšo natančnost. Ko pa so 3. maja 2000 natančni podatki satelitov okoli Zemlje postali uradno dosegljivi tudi običajnim uporabnikom GPS-sprejemnikov, se je začela pustolovščina za zanesenjake. Računalniški strokovnjak Dave Ulmer je za preizkus natančnosti GPS-naprav nekje v gozdu blizu Portlanda skril škatlo z darili in vpisno knjigo, na spletu objavil koordinate skrivališča in pozval navdušence na "veliki ameriški GPS-lov na kramo". Njegovo preprosto idejo so GPS-navdušenci nemudoma pograbili. Kot vsaka zanimiva stvar se je tudi ta hitro razširila po svetovnem spletu, vse do rojstva spletne strani www.geocaching.com in množične zabave.

Ne spreglejte