SiolNET. Trendi Potovanja
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mesto, kjer vožnjo z avtobusom plačate s plastenko

1,00

termometer

Surabay, Indonezija
V mestu Surabay na indonezijskem otoku Java so v boju proti plastičnim odpadkom uvedli poseben ukrep. Avtobusni prevoz si prebivalci lahko zagotovijo v zameno za plastiko. Foto: Thinkstock

Plastični odpadki so v Indoneziji, deželi nepozabnih tropskih otokov, velik problem. S ciljem okoljskega osveščanja in spodbujanja k recikliranju tako v mestu Surabay zdaj velja poseben ukrep. Prebivalci v zameno za avtobusno vozovnico prinesejo plastične steklenice ali lončke.

Indonezija je ob Kitajski in Filipinih ena največjih svetovnih onesnaževalk s plastiko. V Surabayu, drugem največjem indonezijskem mestu, ta predstavlja kar 15 odstotkov, kar je skoraj 400 ton, dnevnih odpadkov. Zato lokalne oblasti prebivalce k recikliranju zdaj spodbujajo tako, da v zameno za plastične odpadke prejmejo brezplačne vozovnice za avtobus.

Po ocenah lahko na tak način v enem avtobusu dnevno zberejo do 250 kilogramov plastičnih smeti, kar je okoli 7,5 tone na mesec. Kar nato prodajo podjetjem, ki se ukvarjajo z recikliranjem.

Plastični odpadki na Baliju v Indoneziji. Plastični odpadki na Baliju v Indoneziji. Foto: Reuters

Deset lončkov za dve uri vožnje

Za dve uri vožnje z mestnim avtobusom je v Surabayu tako treba prinesti pet plastičnih steklenic ali deset plastičnih lončkov, kar je odvisno od njihove velikosti. Kot upajo v mestu, pa se bodo s pomočjo takšne strategije približali cilju, da do leta 2020 ne bodo več imeli plastičnih smeti.

Manjša tudi delovna obremenitev za smetarje

"Odpadki, kot so plastenke, se v moji soseski kopičijo, zato sem jih prinesla," ob svežem ukrepu zbiranja plastike na avtobusih za tuje medije pripoveduje ena od prebivalk Surabaya. "Na tak način pa ni čistejše le okolje, ampak se zmanjšuje tudi delovna obremenitev smetarjev.

Preberite še:

Palau Trendi V tropskem otoškem raju bodo prepovedali kreme za sončenje Novice Bodo plastične vrečke zavzele naš planet? biorazgradljive vrečke Trendi Bodo plastične vrečke izginile z ljubljanskih tržnic? BrezvzenaPlastika Trendi Poglejte, kako s kupovanjem teh kumar uničujete planet #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin