Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 5. 2012,
11.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 5. 2012, 11.03

7 let, 12 mesecev

Malteški prazgodovinski templji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Malta spada med najmanjše evropske države. In z izjemo angleških turistov, ki so nekdanjo kolonijo uvrstili na seznam svojih pijanskih in upokojenskih počitnic, je drugim obiskovalcev precej neznana.

Dejstvo je, da popotnikom težko ponudi kaj več kot nekaj dni zanimivosti. Toda če se tam ustavite zunaj sezone, ko domačini niso okupirani s cvrtjem krompirja opečenim Angležem, se vam otoška država pokaže v vsej svoji prijazni skrivnostnosti, obtežena s tonami zgodovine.

Dobesedno s tonami. Kajti ena od največjih skrivnosti Malte so predzgodovinski templji, ki jim je v Evropi kos le še Stonehenge. Prednost malteških templjev je, da niso razvpiti tako kot egipčanske piramide in zato zunaj poletja tako rekoč samevajo. Kar je idealna priložnost, da jih začutite v vsej njihovi misterioznosti. Na dveh otokih te majhne države je kar šest templjev, ki spadajo med Unescove spomenike. Čeprav natančna starost templjev ni znana, predvidevajo, da so najstarejši iz obdobja okoli 4.100 let pred našim štetjem, najmlajši med njimi pa iz obdobja 2.500 pred našim štetjem. Veljajo za najstarejše religiozne objekte na Zemlji, starejše od egipčanskih piramid.

Malteška skrivnost se začne ravno s temi templji. Še dandanes ni natančno znano, kateri civilizaciji so pripadali. In ni pomembno, katerega od spomenikov obiščete – Ġgantija, Ta' Ħaġrat, Ta’ Skorba, Ħaġar Qim, L-Imnajdra ali Tarxien –, vsi vas bodo navdali z neko nenavadno energijo in starodavno mistiko. Ħaġar Qim in L-Imnajdra sta, denimo, dva templja nedaleč od malteškega glavnega mesta Valette. Na polotoku, visoko nad skalnim klifom, so razporejeni megaliti po samo starodavnim graditeljem znanem načrtu. Do zdaj je jasno le, da so povezani s solsticijem in ekvinokcijem, saj so najpomembnejši deli templja povezani s sončevimi obrati. Na območju templja so našli tudi ostanke žrtvovanja živali, predvidevajo pa tudi, da so bili v vseh templjih kipi boginje plodnosti, "malteške debele dame", ki se s svojimi širokimi boki in obilno zadnjico zdaj šopiri v vsaki malteški prodajalnici spominkov. Poleg templjev je obvezen tudi obisk malteškega nacionalnega muzeja v Valetti, saj so tam spravljeni vsi artefakti iz svetišč.

Ob obisku tako starodavnih evropskih spomenikov ne gre drugače, kot da začutite svojo majhnost in hkrati veličino. Majhnost zaradi tega, ker vam niso razodete vse skrivnosti sveta, in veličino, ker ste del ta iste evropske kulture, ki očitno temelji na teh starodavnih kupih kamenja. Ker večina Evropejcev Malto pozna le po krščanskih vitezih malteškega reda in vrsti psov, je odkritje templjev več kot le prijetna popestritev počitnic. Pravzaprav so templji sami zadosten razlog za obisk Malte.

Ne spreglejte