Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2011,
8.09

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 3. 2011, 8.09

8 let, 2 meseca

Lizbona, kjer se kultura in zabava združita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V glavnem mestu Portugalske bo zagotovo vsak našel nekaj zase – od spomenikov, cerkva in drugih prekrasnih zgradb pa do diskotek in lepih plaž.

Lizbona je glavno in hkrati tudi največje portugalsko mesto, v katerem živi skoraj 600 tisoč ljudi. Pohvali se lahko z največjim akvarijem v Evropi Oceanário de Lisboa, živalskim vrtom, ki ponuja kar 335 različnih živalskih vrst, mostom Vasco da Gama in visečim mostom 25. aprila, ki sta najdaljša mostova v Evropi. Če niste ravno ljubitelj kulture in bi raje le uživali ter se sprostili, je Lizbona prava izbira, saj je edino evropsko glavno mesto, ki leži tako blizu peščenih plaž. Večina jih je zelo čistih in nosijo modro zastavico, ki jo za odličnost podeljuje Evropska fundacija za okoljevarstveno vzgojo in izobraževanje. Ene najlepših plaž so Portinho da Arrabida, Guincho in Meco, ki so od središča mesta oddaljene približno 30 minut.

Za koga: Za kulturne navdušence, za mlade, željne zabave, in za vse druge radovedneže. Ogledovanje mesta je morda nekoliko oteženo le za starejše ljudi, ker je veliko pločnikov in cest iz kock, zato je treba paziti, kako stopaš.

Kdaj: Lizbona je ena od toplejših evropskih prestolnic, zato se lahko na pot odpravite praktično vse leto. Pomlad in poletje sta zelo topla (temperature julija in avgusta pogosto presežejo 30 stopinj Celzija), jesen in zima pa sta večinoma deževni in vetrovni, a temperatura redko pade pod pet stopinj.

Na pot: Za direktni let iz Ljubljane boste ta čas odšteli nad 500 evrov, zato je bolje, da z drugih letališč poiščete let z nizkocenovnim prevoznikom s prestopanjem.

Naokrog: Vlaki so precej počasni, zato se raje odločite za metro, ki je nedvomno najcenejše in najhitrejše prevozno sredstvo (za vstopnico za eno progo boste odšteli nekaj več kot evro, kartice pa ne vrzite stran, saj jo lahko vsakič znova napolnite). Vstopnico za avtobus je priporočljivo kupiti vnaprej, saj boste tako prihranili kar nekaj denarja, sicer pa Lizbona ponuja tudi prevoz s tramvaji in vzpenjačami.

Znamenitosti: Grad São Jorge, katedrala Santa Maria Maior, samostan Jerónimos, stolp in palača Belém, stolp Vasco da Gama, palača Pena, slavolok Rua Augusta Arch, spomenik Padrão dos Descobrimentos, most 25. aprila in most Vasca da Game, zanimivo pa je videti tudi trge Praça do Comércio, Rossio Square, Praça dos Restauradores in druge, ki jih krasijo kipi in vodnjaki.

Prenočišča: V predelu Chiado se nahaja prijeten Lisbon Poets Hostel, ki vam za 17 evrov na dan nudi skupno prenočišče, zajtrk, uporabo interneta, skupno televizijo in knjige, vse v nadvse prijetni atmosferi. Tisti, ki z denarjem nimate težav, pa lahko prenočite v Vintage Lisboa Hotelu s petimi zvezdicami, kjer boste za enoposteljno sobo na noč odšteli od 120 evrov naprej. Sicer pa najdete hotele in hostle praktično v vsaki ulici.

Za pod zob: Na Portugalskem morate vsaj enkrat poskusiti polenovko, ki jo znajo pripraviti na stotine načinov (za Lizbono je značilna bacalhau à brás). Tradicionalna lizbonska specialiteta so tudi polži (caracóis). Tisti z bolj prefinjenim okusom se odpravite v restavracijo Eleven z mediteransko kuhinjo, če želite okusiti domačo kuhinjo bo restavracija 100 Maneiras prava izbira, bolj poceni pa boste jedli v restavracijah sredi ulic, kjer je hrana prav tako okusna.

Večerna zabava: Lizbona je polna barov in diskotek, še posebej živahno je na Bairro Altu. Klub Lux velja za najbolj stilskega in dobro opremljenega, solastnik pa je hollywoodski igralec John Malkovich. Bolj mirne duše se lahko odpravite v katerega od barov, kjer so nastopi portugalske ljudske glasbe fado v živo. Če boste imeli srečo, se lahko odpravite na koncert v Atlantic Pavillion ali Coliseu dos Recreios, kjer pogosto nastopajo svetovni zvezdniki.

Dogodki v marcu: Za privržence dub in elektronske glasbe: 28. marca bo nastopila britanska skupina Asian Dub Foundation, 19. marca si lahko ogledate spektakularni konjski šov, zabavni večer bo 22. marca priredila skupina The Voca People, ki uporablja le svoje glasove, koncertirali pa bodo tudi avstralski Cut Copy in indie rock glasbenica Joan Wasser.

Za športne navdušence: Mesto je zaradi celoletnega ugodnega podnebja in dobrih travnatih površin priljubljeno pri igralcih golfa, saj premore kar nekaj golfskih igrišč. Vsako leto se novembra ali decembra odvija maraton, letos od 16. do 20. marca pa v Lizboni potekata tudi polmaraton in minimaraton. Odlično je razvit tudi nogomet ter ekipi Sporting in Benfica, ta je dvakrat osvojila naslov Lige prvakov.

Za umetnostne navdušence: Lizbona je arhitekturno zelo bogata. V njej lahko najdete gotske, baročne, tradicionalne portugalske in druge zgradbe, še posebej v zgornjem delu pa jo bogatijo številni spomeniki. V mestu se nahaja tudi veliko muzejev: Narodni muzej antične umetnosti, Muzej portugalskih mozaikov iz ploščic, Oblikovalski muzej, Narodni kočijaški muzej, v katerem se nahaja ena največjih zbirk kraljevih kočij na svetu …

Nakupovanje: V Baixi ali spodnjem mestu je na ducate trgovin, kjer boste zagotovo odkrili kaj zase ne glede na debelino vaše denarnice, na skoraj vsakem koraku pa boste našli tudi trgovinice s spominki. Za tiste z željo po luksuznih oblačilih bo Avenida da Liberdade pravi raj, saj so tam trgovine s priznanimi modnimi znamkami Louis Vuitton, Prada, Burberry in druge.

Ne spreglejte