Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 7. 2010,
9.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 27. 7. 2010, 9.47

7 let, 12 mesecev

Bolgarija - država leva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veliko Slovencev poletni dopust preživi na črnomorski obali, vendar nam ta dežela lahko ponudi veliko več kot le dolge peščene plaže in masovni turizem.

Ko sem se pred časom odpravil v Bolgarijo, o njej nisem vedel veliko. Slabo sem poznal njeno zgodovino, običaje in znamenitosti. Vedel sem le, da je to nekdanja socialistična država, ki ima veliko podobnosti z našo nekdanjo skupno državo. In res je! V mestih prevladuje za socializem tako značilna funkcionalistična gradnja s stavbami, katerih videz je podrejen funkciji. Vendar je to le prvi vtis. Za nezanimivimi betonskimi soseskami polpretekle zgodovine se skriva država leva, dežela z bogato tradicijo, živahno folkloro in čudovito pokrajino. Sofija, glavno mesto Bolgarije, leži na jugozahodu države blizu meje s Srbijo. Mesto je dobilo ime po sveti Sofiji, njena bazilika leži v samem centru mesta in je bila zgrajena v 6. stoletju, v času vladanja Justinijana. Ena glavnih znamenitosti mesta, ki ima okoli 2,5 milijona prebivalcev, je cerkev Aleksandra Nevskega. Bolgari so jo zgradili v spomin na ruske žrtve, ki so sodelovale pri osvoboditvi Bolgarije izpod turške nadvlade. Pozlačena kupola uvršča cerkev med največje arhitekturne dosežke na Balkanu. Notranjost cerkve krasi italijanski marmor, ortodoksni čar vzhoda pa obiskovalcu pričarajo egipčanski alabaster, brazilski oniks in zlati mozaiki.

Osebno me je med potovanjem po Bolgariji bolj kot Sofija, ki je na svoj način podobna drugim evropskim mestom, očaral samostan Rila. Samostan, ki je uvrščen tudi na Unescov seznam kulturne dediščine, leži v idilični dolini pod visokimi Rilskimi gorami. Kdo bi si mislil, da se v ozki, odmaknjeni dolini skriva tak biser. Prepričan sem, da se le s težavo najde popotnik, ki ostane ravnodušen nad spokojnostjo samostanskega kompleksa, ki ga krasijo prekrasne freske. V delu samostana, ki je namenjen obiskovalcem, je mogoče tudi prenočiti in še velikokrat po vrnitvi iz Bolgarije sem si očital, da te priložnosti nisem izkoristil in okusil asketskega življenja pod zasneženimi vršaci. Zanimiva izkušnja je lahko tudi kampiranje na bregovih enega od ledeniških jezer v Rilskem gorovju. In potem, ko boste zjutraj pospravili šotor, vam za kampiranje nihče ne bodo izstavil računa, saj je zastonj.

Da ima Bolgarija bogato in razburljivo zgodovino, je mogoče videti skoraj na vsakem koraku. Njihovi običaji in tradicionalen način življenja so lepo ohranjeni v vasi Koprivščica, ki je ohranila videz izpred desetletij. In kaj jo naredi tako posebno? Vas je še vedno naseljena in nič ne kaže, da bi življenje v njej izumrlo. Vse je tako, kot je bilo nekoč. Tlakovane ulice, lesene pisane hiše in konjski vozovi vrnejo obiskovalca za kakšno stoletje nazaj v zgodovino.

Zanimiva izkušnja je tudi obisk drugega največjega mesta v državi, Plovdiva. Pot, ki vas vodi na jug države, v bližino meje s Turčijo, pelje mimo številnih polj z vrtnicami, iz katerih se izdeluje parfum in opojno dišeče milo. Glavne ceste v Bolgariji so presenetljivo dobre in zgledno opremljene s smerokazi. Če kakšnega slučajno spregledate, pa so prijazni domačini vedno pripravljeni pomagati, tako da z iskanjem prave poti ne bo težav. Mesto Plovdiv leži ob bregovih reke Marice, obdano je s slikovitimi hribi. Na eni izmed vzpetin nad mestom leži tudi rimski amfiteater, iz katerega se odpira pogled na stari del mesta. Rimljani so že vedeli, kam ga je potrebno postaviti, da bodo gledalci ob prestavah uživali.

Prelaz Šipka spominja na drugo pomembno obdobje v bolgarski zgodovini. Obdobje med letoma 1877–78 je minilo v znamenju vojne za osvoboditev izpod Otomanskega imperija. Osvoboditev bi bila nedvomno težja, če Bolgarom ne bi na pomoč priskočila mogočna Rusija. V zahvalo je po Bolgariji zgrajenih kar nekaj ruskih cerkva. Ena lepših leži pod prelazom Šipka, kjer se je odvijala ena od odločilnih bitk za osvoboditev.

Ali ste še vedno prepričani, da vas Bolgarija ne more presenetiti? Dobra hrana, bogata zgodovina, prijazni ljudje in čudovita pokrajina se vam bodo zagotovo vtisnili v spomin.

Ne spreglejte