Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2012,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 5. 2012, 13.38

8 let

Andreja Jernejčič: Maldivi so lepši kot na razglednici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pionirka potopisnih šovov v Sloveniji, menedžerka, piarovka in avtorica priročnika Skrivnosti javnega nastopanja poskuša živeti sanje - tudi na potovanjih, ko nabira izkušnje in energijo.

Bo tudi pri potovanjih držalo, da prvega ne pozabiš nikoli, čeprav ste obiskali že več kot 60 držav?

Raje bi rekla, da so mi v spominu ostale neobičajne zgodbe, potovanja, polna izkušenj. Še nekaj je – kadar se vračam v isto državo, vedno vidim kaj novega. Včasih se zgodi, da me tudi kaj razočara, ni več tako lepo, kot sem si zamislila ali pričakovala.

Kako vas je mišljenjsko obrusilo redno pogledovanje onkraj meja Slovenije? Potovanja človeka naredijo bogatejšega za tako dragocena spoznanja in izkušnje, da to težko opišem. Osebno moram občasno ven iz naše – sicer lepe – dežele, da vidim nove stvari, poglede, razmišljanja, pridobim izkušnje in si naberem energijo. In ko kdaj kje koga vprašam za smer, že po tem, kako mi razloži navodila, vem, ali potuje ali ne. Tisti, ki potuje, neverjetno bistveno bolje ve, kako neznancu dobro razložiti, kako naprej.

Katere popotniške vrline in značajske lastnosti odpirajo srca ljudi po vsem svetu?

Da si do njih prijazen, pozoren in z njimi deliš nasmeh.

Katera država, ki ste jo obiskali, je bila najslajše presenečenje in katera grenko razočaranje? Najlepši so mi Maldivi, ker so tako čarobni. Rada rečem, da so lepši kot na razglednici. V Kambodži so me navdušili skromni in izredno prijazni ljudje, v Singapurju in Parizu ne morem pozabiti sanjskega pogleda iz hotela. Večkrat se spomnim tudi neprecenljivih spoznanj iz življenja pri šamanu v Ekvadorju in zanimivih plemen s severa Tajske. Nepozabna izkušnja je bila tudi Jalta zaradi plavanja s kiti. Konec lanskega leta sem jih končno gledala v Kaliforniji še v živo na odprtem morju. Vse je lahko lepo, mnogo pa na to, vsaj pri meni, vpliva tudi, s kom potuješ.

Včasih so me razočarali ljudje, ki pa so lahko grdi kjerkoli, in ne morem reči, da zastopajo vso državo oziroma bi iz tega sklenila, da je ta država neprijazna. Seveda sem imela tudi slabe izkušnje, ki pa te dolgoročno naredijo izkušenejšega in bogatejšega v novih spoznanjih.

Katero vaše potepanje je bilo najbolj plesno obarvano?

Obožujem ples. Največ za svojo dušo pa plešem kar ob morju. Kje sem največ plesala? Na Maldivih in v Kuala Lumpurju.

Kaj je do zdaj najbolj vznemirilo vaše okušalne brbončice?

Kuhinja na Maldivih, boljša kot kjerkoli, slaščice so sploh zakon.

Katere države bi obiskali, če vam danes ponudim letalsko vozovnico za okrog sveta s poljubnimi šestimi postanki?

Maldive, Kitajsko zaradi Kitajskega zidu – ker ga še nisem, Indijo zaradi Tadž Mahala – ker ga želim še enkrat videti, Peru zaradi črt Nazca – ker so me tako navdušile, safari v Keniji – ker mi je bil tako všeč, in Avstralijo.

V svoji novi knjigi Skrivnosti javnega nastopanja z bralci delite tudi skrivnosti dobrih potopisnih predavanj. Na leto ste jih kdaj imeli tudi po 300. Kaj je ključ uspeha?

Zanimive zgodbe o ljudeh. Dinamika in energija v nastopanju. Kanček izvirnosti.

Kam bi s svojo malho potovalnih izkušenj napotili mlado popotnico na prvo samostojno potovanje in kam izkušeno pustolovko, željno pristnih doživetij? Mlado popotnico kam v Evropo, izkušeno osebo pa v Indijo, če še ni bila, sicer pa kam med plemena ali Indijance.

Vaša neizživeta popotniška fantazija?

Sanje poskušam živeti. Pravijo, da si le drzni upajo sanjati.

Ne spreglejte