Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2019,
9.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Foto: Gettyimages

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav nezgodno zavarovanje otroci svoboda advertorial

Ponedeljek, 2. 9. 2019, 9.21

2 meseca, 1 teden

Vzgoja otrok: kje je meja med svobodo in omejitvami?

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Foto: Gettyimages

Naši najmlajši so danes spet sedli v šolske klopi. Ah, kako hitro odraščajo pred našimi očmi. Je to sploh mogoče? Zdi se, kot da smo ga še včeraj pestovali v naših rokah, danes pa že ponosno in samostojno koraka proti šoli. Kdaj se je ta razvojni "film" sploh odvrtel pred našimi očmi, si mislimo. Vsako leto je drugače, a september je vsekakor pomemben mejnik v vsakdanu naših najmlajših. Obdobje, ki zabriše sledove lanskega leta, trenutek, ki včasih na glavo postavi vzgojne prijeme iz leta prej.

Zavarovalnica Triglav nezgodno zavarovanje | Foto:

Gre za obdobje, ko otroci na novo in ponovno nabirajo izkušnje, odkrivajo svet, si širijo obzorja ter krepijo samozavest in samostojnost, a na žalost ob tem večkrat spoznajo tudi svoje omejitve.

V prispevku razkrivamo, kje je tista prava meja med svobodo in omejitvami ter potencialno nezgodo. Posledice slednjih so včasih tako hude, da je obvezno zdravljenje v bolnišnici, obdobje po poškodbi pa je pogosto povezano z veliko finančno obremenitvijo staršev. Nezgodno zavarovanje je gotovo eden od načinov, kako ublažiti posledice nezgod, ki so včasih pač neizogibne.

Varna svoboda s pomočjo odraslih

Je že tako, da se svoboda meri predvsem po tem, kako proste roke imajo naši radovedneži pri vsakdanjih avanturah blizu in daleč. Podprimo jih pri teh ekspedicijah, a jim ponudimo tudi zanesljivo podporo in jih spremljajmo, ko ugotovimo, da niso več kos svojim idejam.

Otrokom je treba pustiti svobodo, hkrati pa jih tudi ustrezno zavarovati. S spodbujanjem samostojnosti otroku omogočamo, da je lahko nekaj posebnega, da se ne ozira na množico in rad išče nove poti. Hoditi po svoji poti ni vedno lahko, vendar daje smisel našemu življenju.

Zavarovalnica Triglav nezgodno zavarovanje | Foto:

Pa je naš otrok res že pripravljen za vse to in ono? Mu že lahko dovolim v svojih mislih in glavah tvegano vožnjo z rolerji, kolesom, plezanje po drevesih ali različne eksperimente, ki jih starši praviloma ne odobravamo najraje? Je že dovolj star, kaj pa če se mu kaj zgodi? Ga že lahko pustimo samega doma? To so vprašanja, ki se nam v tem kontekstu pogosto porajajo.

Jasna navodila, a otroka ne moremo pripraviti na čisto vse

Specialni pedagog Marko Juhant svetuje: "Ko se nam zdi, da je otrok še premajhen, in imamo občutek, da je treba počakati še dva ali tri mesece, takrat je pripravljen. Običajno smo namreč malce preveč zaščitniški." Pa ne govorimo samo o vprašanju, ali je otrok lahko že sam doma ali ne.

Postopno pridobivanje samostojnosti je za vsakega otroka pomembno, tako bodo postali tudi pogumni in se znali znajti v novih situacijah. Ključno je, da otrok postopoma pridobiva izkušnje in da ga starši primerno pripravimo. Otroci so si po naravi zelo različni, velik vpliv pa ima seveda tudi vzgoja. "Nekateri starši si otroka še v 7. razredu ne upajo pustiti samega niti za tri ure. So pa tudi otroci, ki v 3. razredu to zmorejo brez kakršnihkoli težav," ugotavlja specialni pedagog Marko Juhant in dodaja: "Jasna navodila so pomembna, res pa otroka nikoli ne morete pripraviti na čisto vse. A otrok se tudi v novih situacijah znajde bolje, če ima izkušnje," pravi Juhant.

Kako se z vprašanjem, kdaj je otrok zares lahko sam doma, soočata mama Tina Deu in oče Andražo Zorko? Preberite v članku.

Vedno pripravljeni na najhujše

Dejstvo je, da vzgajanje za svobodo ne pomeni vzgajanja brez omejitev. Otrok potrebuje omejeno svobodo, da bo razvil samostojnost in odgovornost. Otroci za vzgojo k samostojnosti potrebujejo zaupanje odraslih, le tako lahko odrasli otrokom omogočijo vse potrebne izkušnje.

Odraslih ne bo vedno ob otroku. Tega, da bo otrok prej ali slej tudi sam doma, odšel sam v šolo ali se s prijatelji igral na bližnjem igrišču brez nadzora, ne moremo preprečiti, niti ne bi smeli. Tudi starši se moramo naučiti zaupati otroku, saj mu bomo tako dvignili samozavest, postajal bo tudi vedno bolj odgovoren. Kljub temu je dobro, da smo vedno pripravljeni tudi na najhujše.

Trenutek nepazljivosti ima lahko dolgoročne posledice. Žoga, ki med igre odleti na cesto, lahko pomeni obisk v bolnišnici, prehitra vožnja s kolesom in padec pa dolgotrajno rehabilitacijo.

Zavarovalnica Triglav nezgodno zavarovanje | Foto:

Družinski proračun na preizkušnji

Pred začetkom šolskega leta številni starši razmišljamo o nezgodnem zavarovanju otroka. Prehitro lahko otrok zaradi nepazljivosti ali trenutka zasanjanosti pristane na urgenci.

Dobro je vedeti, da bomo vsaj finančno lahko brezskrbni. Dolgotrajna bolnišniška oskrba lahko namreč za sabo potegne tudi visoke stroške. Tudi če se za zavarovanje odločite samo zato, ker raje plačate teh nekaj deset evrov, kot da se mu kaj zgodi, izberite zavarovanje, ki vam bo v primeru nezgode zagotovilo ustrezna kritja.

Po podatkih Zavarovalnice Triglav se najpogosteje poškodujejo otroci med 11. in 14. letom starosti. Več kot polovica poškodb mladih se po podatkih Zavarovalnice Triglav zgodi zaradi padca ali zdrsa, ena tretjina zaradi udarca s predmetom, pri malo manj kot eni desetini pa gre za vbod ali ureznino.

Zavarovalnica Triglav nezgodno zavarovanje | Foto:

Pozornost namenimo težjim poškodbam

Med ponudniki nezgodnih zavarovanj za otroke in mlade je treba izbrati zanesljivega ponudnika. Izberimo zavarovanje, ki nam bo v primeru nezgode zagotovilo ustrezna kritja. Največjo pozornost namenimo kritju v primeru težjih poškodb, saj se kar štirje odstotki nezgod končajo s trajnimi posledicami.

Marsikdo si pod izrazom težje poškodbe predstavlja zgolj posledice najhujših poškodb, zaradi katerih oseba lahko izgubi delovno sposobnost in postane trajno odvisna od pomoči drugih. A nadomestilo za težje poškodbe se izplačuje za vse poškodbe, ki pustijo trajne posledice. Te so na primer tudi omejena gibljivost sklepov, brazgotine po opeklinah, urezninah ali poškodbah, težje poškodbe glave, hrbtenice, notranjih organov, izgube udov ali organov …

Kako izbrati pravo zavarovanje za svojega otroka?

Večina slovenskih zavarovalnic ponuja različne akcijske pakete nezgodnega zavarovanja otrok. Prilagojeni so najpogostejšim tveganjem ter omogočajo preprosto in hitro sklepanje. Ko se odločite, da boste sklenili zavarovanje, je najbolje, da primerjate čim več paketov in izberete tistega, ki se vam zdi najprimernejši za vas.

Zavarovalnica Triglav nezgodno zavarovanje | Foto:

Paketi se ponavadi razlikujejo glede na višino zavarovalne vsote, višino in način izplačila, višino dodatnih kritij in dodatne ugodnosti (Zavarovalnica Triglav ponuja tudi asistenco ob nezgodi – pomoč pri organizaciji termina zdravniškega pregleda pri izvajalcih obveznega zdravstvenega zavarovanja ali pri zasebnikih). Seveda so odločilne tudi cena zavarovalne premije in vaše izkušnje s posamezno zavarovalnico. Številne zavarovalnice ob sklenitvi zavarovanja ponujajo najrazličnejše popuste, zato pri svoji odločitvi ne pozabite upoštevati tudi teh.

Štirje koraki

Pri Zavarovalnici Triglav, vodilni zavarovalnici pri nas, predlagajo, da zavarovanje za otroka izberete po naslednjih korakih:

  1. Izberite želeno višino zavarovalne vsote za težje poškodbe. Seveda boste pri tem upoštevali tudi premijo, ki ste jo pripravljeni plačati, a vendarle premislite, kakšen znesek bi vam v primeru hudih posledic sploh pomagal.
  2. Preverite višino in način izplačila. Predvsem se prepričajte, pri kateri stopnji invalidnosti zavarovalnica začne dejansko izplačevati progresijo in kako visoka je.
  3. Primerjajte višine dodatnih kritij. Ko ste izbrali zavarovalno vsoto za težje poškodbe, ki glede na premijo zagotavlja najboljše kritje, primerjajte še višine preostalih kritij, ki so vključena v posameznem paketu, kot so zlomi, izpahi, opekline in preostale poškodbe ter nezgodna smrt pri zavarovanju mladih, ki so že dopolnili 14. leto starosti.
  4. Upoštevajte dodatne ugodnosti. Zavarovalnice v pakete vključujejo dodatne ugodnosti in kritja. Pri Zavarovalnici Triglav je to na primer 100-odstotno kritje za nezgode, ki se otroku lahko pripetijo pri športu, tudi če se z njim aktivno ukvarja in je član športnega kluba. Zavarovanje pa zagotavlja tudi storitev asistence po nezgodi. Ta med drugim vključuje organizacijo termina zdravniškega pregleda pri izvajalcih iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ali pri zasebnikih (pregledi, preiskave, fizikalne in govorne terapije) ter informacije o kontaktnih podatkih zdravnikov, specialistov, ki vam dajejo nasvete v primerih, kadar imajo otroci različne posledice zaradi nezgode.

Zavarovalnica Triglav nezgodno zavarovanje | Foto:

Kaj pa popusti?

Zavarovalnica Triglav pri vseh paketih nezgodnega zavarovanja za otroke, ki jih posameznik sklene prek spleta, upošteva desetodstotni popust na letno premijo. Paket Nezgoda komplet z nadstandardnim kritjem pa je še posebej ugoden za vse člane Triglav kompleta, saj jim pripada Triglav komplet popust, za nova zavarovanja pa se obračuna dvojni Triglav komplet popust.

Če vam na primer vsa zavarovanja, vključena v Triglav komplet, prinesejo 13 odstotkov popusta, se vam pri sklenitvi Nezgode komplet prizna 26 odstotkov popusta na premijo. Če zavarovanje Nezgoda komplet obnavljate, se popust ne podvoji.

Hkrati bo sklenitev tega zavarovanja v vaš celoten Triglav komplet prinesla še dodaten odstotek popusta. Ob upoštevanih popustih se premija tako lahko precej približa premiji za zavarovanje v paketu D, zavarovalna vsota pa je bistveno višja. Primerjava različnih ponudb se torej izplača.

Starši, ki hkrati zavarujejo najmanj tri otroke, lahko izkoristijo poseben 20-odstotni popust za veliko družino. Popust na veliko družino se prizna pri sklenitvi zavarovanj prek spleta, pri zavarovalnem zastopniku oz. na prodajnih mestih Zavarovalnice Triglav.

Ne veste, kakšen je vaš popust na zavarovanja, ki jih imate vključena v Triglav komplet? Podatek lahko preverite na vsakem računu za sklenjeno zavarovanje, pri katerem ste izkoristili ta popust, recimo zavarovanje avta ali stanovanja. Lahko pa ga dobite tudi, če pokličete na brezplačno številko 080 555 555.

Ne spreglejte